09 decembrie 2019

Previziuni 2020. Cristian Eremia, general-maior (r), despre cele mai importante evenimente din regiunea Mării Negre: Vladimir Putin doreşte să readucă în componenţa Rusiei cât mai multe dintre teritoriile pierdute cu ocazia destrămării URSS | VIDEO

Alina Mihai

Cristian Eremia, general-maior (r), fost locţiitor al şefului Direcţiei Militare şi fost locţiitor al şefului Departamentului pentru Politici de Apărare şi Planificarea Apărării, consideră că pe absolut toate continentele lumii nu se poate ca să nu se întâmple ceva care să nu aibă legătură cu anumite scenarii pe care Rusia şi le doreşte, iar, în opinia lui, dacă în Marea Azov controlul a fost preluat, în Marea Neagă, acesta este în curs de preluare.

Sursă foto: MAS

Colegiul redacţional al Monitorului Apărării şi Securităţii, format din militari de carieră şi experţi în apărare, foşti comandanţi şi diplomaţi, a înregistrat o emisiune în care au fost analizate principalele teme de interes ale anului 2020 în materie de securitate şi apărare şi au fost dezbătute ameninţările care vor domina agenda mondială anul viitor.

 

Ideile exprimate de general-maiorul Cristian Eremia:

- Ieşirea preşedintelui Macron, nu a avut darul de a spune despre moartea cerebrală a NATO, ci şi că doreşte reluarea cooperării cu Rusia şi ceea ce s-a întâmplat în Moldova, ca să ne apropiem de regiunea care vreau să o tratez, este un succes de etapă al Moscovei, prin faptul că socialiştii lui Dodon au preluat întreaga putere, Preşedinţie, Parlament şi acum Guvernul prin Ion Ghicu, care surpriză, prima vizită pe care o face este la Moscova.

- Un alt succes de etapă îl are chiar în Belarus. Acum fix un an, preşedintele Putin a început o campanie extraodinară pentru a pune presiune pe liderul de un sfert de veac al Belarusului, Lukaşenko, un lider care a împlinit 65 de ani şi care de-a lungul carierei a fost foarte dedicat tronului de la Kremlin, dar acum presiunea este pusă pentru a prelua, a încorpora, în Federaţia Rusă, pentru că toate acestea fac parte dintr-un mare proiect pe care Putin îl are, acela de a readuce în componenţa Federaţiei Ruse cât mai multe dintre teritoriile pierdute cu ocazia destrămării şi care lui nu i-au plăcut sub nicio formă. E o obsesie chestiunea asta.

- Germania a încercat pe parcursul ultimilor ani, mai ales după Crimeea, să decupleze practic partea de cooperare economico-comercială de partea de dosare de securitate, astfel încât să poată avea un dialog cu Moscova şi să lase un anumit spaţiu de manevră, chiar pentru noi punţi.

- Nu mai vorbesc de Siria, Turcia, unde e clar că Moscova are succese de etape în gestionarea acestui, interesant după mine, chiar fragil, parteneriat strategic.

- Linia generală a acestui Putin care este din ce în ce mai rafinat şi, cum să va spun, în relaţiile internaţionale vorbind acum, a reuşit, până la urmă, să obstrucţioneze absolut orice manevră, serioasă a Occidentului, nu numai a SUA, care să îi zădărnicească planurile. În plus a reuşit să facă zile negre oricărui stat sau organizaţie internaţională, regională, în primul rând, care i s-a opus. Această va fi tendinţa, în următorul an, pe care Putin va insista.

- Dosarul de la Marea Negră care preocupă, care este la ordinea zilei, al Kremlinului, este Ucraina. Problema care se pune este într-un fel abordarea a ceea ce se întâmplă în regiunea Donbas.

- Din perspectiva mea şi a celor cu care am discutat şi a surselor deschise pe care le-am consultat, a reieşit fără echivoc că Putin este absolut convins că Ucraina trebuie menţinută cu absolut orice fel de costuri, interne sau externe. Deci să rămână în zona de influenţă. Din această perspectivă, problema Crimeei este total scoasă de pe agenda oricărei convorbiri între Putin şi orice fel de alt lider politic internaţional care se respectă. Ceea ce rămâne de făcut este să vadă cum se rezolva, cum poate să aducă Ucraina la o formulă de federalizare, fiindcă asta, până la urmă, încearcă în aşa fel încât să aibă propriul (...) la Kiev, să rămână cu controlul politic, exercitat prin actualele autoproclamate republici din Donbas”, a menţionat generalul român.

Despre mandatul de preşedinte al lui Volodimir Zelenski: „A pus Ucraina şi pe el personal, într-o situaţie foarte dificilă”

Generalul Eremia crede că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dovedit că nu are experienţă necesară pentru a gestiona la nivel mondial problemele, după ce a încercat, prima dată, evident să îşi acapareze o simpatie din partea Occidentului, chiar din partea statelor vecine.

„Şi aici un punct foarte important de menţionat fiindcă, oarecum, priveşte şi România, bineînţeles fiind stat vecin. Ce a reuşit. Până acum a reuşit exact contrariul, adică a intrat, practic, între nicovală lui Trump, cu lipsa lui de experienţă şi prin declaraţiile pe care le-a făcut foarte pripit, mai mult spre a face frumos, a da un gest frumos la Trump, dar care au avut costuri mari şi în plan intern. Dar cert e că a reuşit să îşi atragă dispreţul lui Trump şi practic, acum se află, a pus Ucraina şi pe el personal, într-o situaţie foarte dificilă, pentru că, practic, nu ştie dacă mai poate şi în ce fel conta, pe viitor, pe SUA şi pe Occident”, a spus Eremia.

El consideră că Putin a intervenit „magistral” şi începând din 7 septembrie a făcut succesiv gesturi foarte largi de concesii, prima dată a acceptat schimbul de prizonieri 35 la 35, iar după aceea a semnat formula Steinmeier, „care i-a adus numai deservicii lui Zelenski”, a urmat readucerea pe  teritoriu ucrainian a celor 3 nave confiscate acum un an.

„Şi mai este un gest despre care nu s-a prea vorbit, pe care tot Putin, bineînţeles, că l-a orchestrat Gazprom a anunţat, ca prin minune, că va prelungi acordul de tranzit şi că atare şi de furnizare de gaze naturale către Ucraina. Acord care a fost îndelung, în ultimele 6 luni, în cadrul Troicăi UE-Ucraina-Rusia, a fost îndelung dezbătut, fără să ajungă la o concluzie. Problema este în felul următor, va dăm gaze încă un an sau avem timp să negociem, să vedem cum procedăm dar cu o condiţie, voi ucrainienii ne retrageţi orice dosar din justiţia internaţională, unu. Şi doi, să renunţaţi şi la pretenţiile pe care le-aţi formulat la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Este o chestiune la care iarăşi Zelenski este, pur şi simplu, blocat, nu are cum să reacţioneze. Şi a mai cerut ceva, dacă se poate să dea drumul la robinet în Canalul Crimeea Nord cu apă, că să aibă Crimeea apă potabilă în continuare şi pentru industrie.

În privinţa Donbas, generalul Eremia a menţionat existenţa a trei soluţii posibile.

1. Mobilizarea armatei şi reocuparea prin forţă a Donbas-ului. Ceea ce cu toţii am tras concluzia, mult mai demult, pentru că era un scenariu avut chiar mai demult în vedere. Am tras concluzia că este imposibil, că ar fi o adevărată catastrofă, pentru că Rusia s-ar mobiliza imediat şi s-ar întâmpla ceea ce a promis acum 5 ani de zile, adică în 2-3 săptămâni sunt cu tancurile la Kiev.

2. Ucraina să treacă repede la îndeplinirea acordurilor, celebrelor acorduri de la Minsk. Nici aici nu se poate face nimic din perspectiva politică internă. De aceea nu a făcut nici Porosenko nimic, pentru că asta înseamnă pentru opoziţie şi pentru cetăţeni, care nu sunt pregătiţi politic, ar însemna pur şi simplu o cedare a suveranităţii.

3. Ultima varianta posibilă ar fi o amânare a problemei. Adică, practic, Ucraina să îngheţe dosarul Dombas, astfel încât să aibă timp să îşi refacă muşchii şi aşa mai departe.

„Eu, personal cred că delegaţia Ucrainei va merge pe o formulă mixtă adică undeva între 2 şi 3, adică să încerce să tempereze acest elan al lui Putin de a rezolva.

Între timp, Ucraina a declarat, prin diferitele voci, că nu poate să aibă încredere că în Marea Neagră se mai poate întâmplă ceva favorabil, care să asigure securitatea. Şi acum intrăm pe Rusia, deci, practic, în zona Marea Azov este, controlul este absolut preluat de către Federaţia Rusă.

În Marea Neagră este în curs de preluare. Crimeea, în afară de faptul că se militarizează, a devenit o rampă de proiecţie pentru proiecţia forţelor ruse în Mediterana şi nu numai în Mediterana, adică Mediterana de Est, ci şi mai departe”

Singurul stat care ar putea să facă ceva să tempereze în Marea Neagră pentru moment acţiunile Rusiei, ar fi Turcia, dar Turcia în momentul de faţă are altă agenda, crede analistul regiunii Marea Neagră.

„Un aspect foarte important este că în anul viitor, cu certitudine, războiul de nouă generaţii al Rusiei împotriva oricui este pus pe lista, că este entitate statală sau nu, va fi continuat, deci vom avea război. Vom avea război informaţional, vom avea manipulări, vom avea război cibernetic, vom avea tot ce ne trebuie. Ei vor continua cu programele de înarmare. A fost adoptat un program nou 2018 – 2027. Acum, cu flota s-au mai liniştit, cu construirea, o să treacă pe partea de forţe aeriene”, mai spune generalul Eremia.

Urmăreşte întreaga emisiune înregistrată AICI