24 decembrie 2018

Preşedinţii SUA şi Turciei au discutat despre retragerea trupelor americane din Siria/Trump susţine că Erdogan l-a asigurat că Turcia va eradica militanţii Stat Islamic din Siria

Teodora Marinescu

Preşedintele american Donald Trump a declarat că a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, duminică, despre o retrageră "lentă şi coordonată" a trupelor americane din Siria, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Am discutat despre Stat Islamic, implicarea noastră în Siria şi despre o retragere lentă şi coordonată a trupelor ameriane din acea regiune. După mulţi ani, se vor întoarce acasă", a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Twitter.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că cei doi au discutat şi despre comerţul între Turcia şi Statele Unite.

Donald Trump a anunţat miercuri că pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Presa turcă a relatat că Administraţia de la Ankara a trimis trupe pentru întărirea prezenţei militare la graniţa cu Siria, la câteva zile după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a transmis că Turcia va amâna o operaţiune militară în Siria, având în vedere retragerea trupelor americane din zonă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat pe Twitter că omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a dat asigurări că Turcia va elimina toate rămăşiţele din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, după ce liderul de la Casa Albă a ordonat recent retragerea trupelor americane din Siria.

"Preşedintele @RT_Erdogan al Turciei m-a informat în termeni foarte fermi că va eradica orice a mai rămas din ISIS (Stat Islamic) în Siria...şi este un om care poate face asta, plus că Turcia este chiar «alături»", a scris Donald Trump pe Twitter.

"Trupele noastre se întorc acasă!", a completat liderul de la Casa Albă.

Mesajul lui Trump pare să facă referire la o discuţie telefonică avută duminică cu preşedintele Erdogan, în cursul căreia cei doi lideri au discutat despre retragerea trupelor americane din Siria, acţiune care a surprins politicienii de la Washington şi partenerii internaţionali ai SUA.