21 octombrie 2019

Preşedinţie: Parteneriatul Strategic România-Japonia, lansat în anul 2021

Diana Grigore

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Shinzō Abe, au stabilit ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în 2021, când cele două state împlinesc 100 de ani de la începutul relaţiior diplomatice, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Sursă foto: Mediafax

„Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Shinzō Abe au exprimat dorinţa ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relaţia bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relaţie de substanţă între cele două ţări, foarte strategică şi puternică. La rândul său, Preşedintele României a subliniat că ridicarea relaţiei la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit şi va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci şi pe plan economic”, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au discutat, totodată, despre strângerea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv în ce priveşte apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experienţa României cu privire la găzduirea facilităţii antirachetă de la Deveselu.

„Referitor la dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, aflată în creştere, în discuţia celor doi înalţi oficiali a fost exprimată speranţa că vor fi stimulate investiţiile japoneze în România. În egală măsură a fost amintită dorinţa celor două ţări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi proiectele subsecvente de colaborare.Totodată, au fost menţionate teme cum ar fi situaţia de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către Premierul nipon expertiza României, precum şi din peninsula coreeană”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis, a avut luni, o întrevedere cu Prim-ministrul Japoniei, Abe, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Majestăţii Sale, Împăratul Naruhito al Japoniei.