07 aprilie 2021

Preşedintele Zelenski susţine că singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas este integrarea Ucrainei în NATO

Andreea Soare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Organizaţiei Nord-Atlantice, marţi, să dispună o modalitate pentru Ucraina privind aderarea la NATO, la câteva zile după ce Rusia a masat trupe lângă regiunea Donbas, transmite Reuters.

Sursă foto: Hepta

Comentariile lui Zelenski au provocat reacţii la Moscova, care a transmis că apropierea Kievului faţă de NATO ar putea tensiona situaţia din Donbas, unde violenţele au crescut în ultimele zile.

Petnagonul a refuzat să comenteze subiectul în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc după declaraţiile preşedintelui Zelenski, cel mai probabil din cauza sensibilităţii subiectului.

Separatiştii susţinuţi de Rusia s-au luptat cu forţele ucrainene în Donbas încă din 2014, un conflict în urma căruia Kievul susţine că a pierdut 14.000 de oameni. De asemenea, doi alţi soldaţi ucraineni au fost omorâţi marţi, iar potrivit preşedintelui Zelenski, de la începutul anului, alţi 24 de militari au murit.

„NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas”, i-a spus Zelenski Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, conform unui comunicat de presă al biroului preşedintelui ucrainean.  Un Plan de acţiune pentru aderare care să dispună o modalitate pentru intrarea Ucrainei în Alianţă „ar fi un semn real pentru Rusia”, i-a spus Zelenski Secretarului General al NATO.

De asemenea, se pare că preşedintele Ucrainei a făcut apel la ceilalţi membri ai NATO pentru a-şi întări prezenţa militară în regiunea Mării Negre.

 În urma conversaţiei telefonice dintre cei doi oficiali, Stoltenberg a transmis pe Twitter: „L-am sunat pe preşedintele Zelenski pentru a-mi exprima îngrijorarea faţă de activităţile militare ruse din jurul Ucrainei şi încălcările acordului de încetare a focului. NATO sprijină cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Rămânem alături de parteneriatul nostru,” a scris acesta.