15 septembrie 2023

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va merge la Washington, săptămâna viitoare

Andreea Soare

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este aşteptat să meargă la Capitoliu şi la Casa Albă săptămâna viitoare, într-o vizită în SUA în timpul Adunării Generale a ONU, scrie Military.com.

Sursă foto: Mediafax

Vizita lui Zelenski vine în contextul în care Congresul dezbate dacă să acorde Ucrainei încă un ajutor umanitar şi militar în valoare de 24 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei.

Unii reprezentanţi ai Partidului Republican au cerut recent supravegherea cheltuielilor făcute pentru Ucraina, susţinând că trimiterea echipamentelor militare în valoare de miliarde de dolari Kievului duce la neglijarea rezolvării problemelor interne ale Statelor Unite.

Cu toate acestea, ajutorul de  54 de miliarde de dolari dedicaţi Ucrainei, în 2022, a reprezentat doar 1% din bugetul federal plănuit de SUA în acel an, după cum arată o investigaţie a Kyiv Independent. De asemenea, multe dintre echipamentele trimise Ucrainei au fost din stocurile existente ale SUA, astfel că nu au fost făcute cheltuieli în plus. Mai mult decât atât, ajutoarele oferite de statele aliate Ucrainei au dus la o creştere enormă a industriei americane de armament.

Până în mai 2023, SUA au trimis Ucrainei: sisteme antiaeriene Stinger, rachete Javelin, obuziere de 155 de mm şi 105 mm, rachete GRAD de 122mm, sisteme de mortiere, lansatoare de rachete, lansatoare de grenade, muniţie, grenade, rachete cu precizie ghidată, sisteme de rachete ghidate prin laser, radare, sisteme HIMARS, baterii PATRIOT, sisteme NASAMS, sisteme HAWK, sisteme Avenger, camioane c-UAS,  echipamente antiaeriene şi antiradar, rachete HARM, elicoptere M1-17, tancuri Abrams, tancuri T-72B, vehicule Bradley, vehicule HMMWV, transportoare Stryker, M113 şi M117, vehicule de protecţie împotriva minelor (MRAP), drone, sisteme Harpoon, explozibil C4, capabilităţi de apărare antiaeriană, echipamente de securitate portuară, echipamente SATCOM, sisteme de supraveghere pe timp de noapte, sisteme de poduri, vehicule de logistică, arme de mici dimensiuni etc. 

Potrivit unui oficial al Administraţiei Biden, care a vorbit în condiţii de anonimitate, Zelenski se va întâlni cu Biden, la Casa Albă, joi. Vizita la Capitoliu a fost confirmată şi doi consilieri ai congresului.

Congresul încearcă să aprobe legile anuale privind alocarea fondurilor până pe 30 septembrie.