19 decembrie 2018

Preşedintele Trump a ordonat Pentagonului să înfiinţeze un Comandament Spaţial al Statelor Unite

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să creeze un comandament comun pentru operaţiuni speciale, a declarat vicepreşedintele Mike Pence, după ce Trump a prezentat, în luna iunie, un plan de înfiinţare a unei Forţe militare spaţiale.

Sursă foto: Mediafax

"Comandamentul spaţial al SUA va integra capacităţile spaţiale ale tuturor ramurilor forţelor armate, va dezvolta doctrina spaţială, tactica, tehnicile şi procedurile care vor permite militarilor să apere naţiunea noastră în această nouă eră", a declarat Pence, în cursul unui discurs susţinut marţi la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, potrivit site-ului postului NBC News.

Trump a semnat marţi un memorandum de o pagină prin care a autorizat Departamentul Apărării să creeze un nou comandament.

Noul comandament va fi condus de un ofiţer cu patru stele şi va prelua responsabilităţile privind operaţiunile spaţiale aflate până acum în sarcina Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSTRATCOM).

Pence a menţionat că peste 18.000 de membri ai forţelor armate lucrează deja în domeniul operaţiunilor în spaţiu pentru diverse organizaţii de securitate ale SUA, relatează agenţia Dpa.

Comandamentul spaţial este separat de planurile lui Trump privind crearea a unei Forţe spaţiale, o ramură militară separată, ce ar avea drept scop să să contracareze mai bine ameninţările de securitate emergente.

Pence a mai afirmat că Trump va semna în curând o nouă directivă privind politicile spaţiale, în care va prezenta planurile sale de creare a acestei Forţe spaţiale, ce ar urma să fie cea de-a şasea ramură a Forţelor armate americane.

Administraţia de la Casa Albă lucrează cu Congresul SUA pentru a înfiinţa Forţa spaţială până la finalul anului 2020, a adăugat Pence.

Preşedintele Donald Trump a cerut, în iunie, Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobândirii "dominaţiei americane în spaţiu".

"Am ordonat Departamentului Apărării şi Pentagonului să înceapă imediat procedura necesară înfiinţării unei Forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei", declara Donald Trump în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţional Spaţial.