08 mai 2018

Preşedintele sud-coreean: Japonia şi Coreea de Nord trebuie să poarte discuţii pentru a contribui la pacea şi securitatea din regiune

Teodora Marinescu

Japonia şi Coreea de Nord ar trebui să poarte discuţii pentru stabilizarea relaţiilor între cele două state şi pentru a contribui la pacea şi securitatea din regiune, a declarat marţi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"În particular, consider că dialogul între Japonia şi Coreea de Nord trebuie reluat", a declarat Moon Jae-in, într-un interviu cu publicaţia Yomiuri.

"Dacă relaţiile Japonia-Coreea de Nord sunt stabilizate, ar contribui enorm la pacea şi securitatea Asiei de Nord-Este, dincolo de Peninsula Coreeană", a afirmat liderul de la Seul.

În cadrul summit-ului de luna trecută între Moon Jae-in şi Kim Jong-un, ambele părţi au căzut de acord să conclucreze pentru a atinge denuclerizarea. În timpul întâlnirii, Kim Jong-un a declarat că "este pregătit pentru un dialog cu Japonia oricând".

Luni va avea loc o întrevedere a premierului nipon Shinzon Abe şi a omologului său chinez Li Keqiang, în Tokyo.

Un oficial chinez a declarat săptămâna trecută că discuţiile se vor concentra asupra cooperării regionale, şi nu asupra Peninsulei Coreea.

În luna martie, Kim Jong-un a efectuat o vizită oficială în China, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Un oficial nord-coreean de rang înalt a vizitat oraşul chinez Dalian săptămâna aceasta, au informat mai multe surse citate de Yonhap. Oficialul nord-coreean a călătorit cu un avion privat şi a ajuns la Dalian luni.