26 august 2019

Preşedintele SUA susţine că nu doreşte o schimbare de regim în Iran

Bianca Pavaluca

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că doreşte să vadă Administraţia de la Teheran puternică şi nu doreşte o schimbare de regim în Iran, dar a menţionat că standardul de viaţă al cetăţenilor iranieni este inacceptabil, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

 

„Mă uit la un Iran bun, unul puternic, nu dorim să schimbăm regimul. Aţi văzut cum a mers asta în ultimii 20 de ani, nu a fost prea bine”, a declarat Donald Trump în cadrul summitului G7.

Donald Trump a menţionat că nu a fost surprins de faptul că Administraţia de la Paris l-a invitat la summitul G7 pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în încercarea de a diminua tensiunile dintre Statele Unite şi Iran.

Totuşi, preşedintele american a transmis că nu doreşte o întâlnire bilaterală cu Javad Zarif, fiind prea devreme pentru acest lucru.

„Ştiam că vine şi am respectat acest lucru. Dorim să facem Iranul bogat din nou, să îi lăsăm să fie bogaţi, să fie bine, dacă ei vor. Sau să fie cât de săraci se poate. Nu cred că este acceptabil modul în care oamenii sunt forţaţi să trăiască în Iran”, a adăugat preşedintele american.

„Ceea ce ne dorim este foarte simplu. Trebuie să fie non-nuclear. Vom vorbi despre rachete balistice, vom vorbi despre timp. Dar trebuie să oprească terorismul. Cred că se vor schimba, chiar cred acest lucru. Cred că au o şansă”, a transmis Donald Trump.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană şi sechestrarea mai multor tancuri petroliere.