12 aprilie 2019

Preşedintele SUA, Donald Trump, va efectua o vizită în Franţa pentru cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat joi că va efectua o vizită în luna iunie în Franţa, ocazie cu care va lua parte la ceremoniile prilejuite de cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, un eveniment crucial din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează postul Fox News.

Sursă foto: Mediafax

Trump a anunţat că va lua parte la ceremonii din Normandia în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu veterani din cel de-al Doilea Război Mondial. Un veteran a spus că speră că preşedintele va fi prezent la ceremonii, Trump a răspuns: "Voi fi acolo".

Peste 160.000 de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul aliat suprem în Europa, a descris invazia ca fiind începutul "marii cruciade" de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă.

Trump a participat anul trecut, în noiembrie, la ceremoniile prilejuite de centenarul armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, însă liderul de la Casa Albă a fost criticat atunci pentru că a lipsit de la o ceremonie de comemorare la un cimitir unde sunt înhumaţi mii de militari americani.

Casa Albă a pus absenţa preşedintelui SUA pe seama condiţiilor meteo neprielnice.