10 mai 2019

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că nu poate exclude posibilitatea unei confruntări militare cu Iranul

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că nu poate exclude posibilitatea unei confruntări militare cu Iranul, în contextul amplificării tensiunilor între cele două state, şi a îndemnat liderii iranieni să accepte negocieri pe tema programului nuclear iranian, informează cotidianul Haaretz.

Sursă foto: Mediafax

Trump a fost întrebat, în cursul unei conferinţe de presă improvizate la Casa Albă, dacă este de părere că există riscul unei confruntări militare cu Iranul, în contextul în care prezenţa militară americană în regiune a fost întărită, inclusiv prin trimiterea grupului naval al portavionului USS Abraham Lincoln.

"Cred că întotdeauna am putea spune asta, nu? Nu vreau să spun nu, dar sper că nu se va întâmpla. Avem una dintre cele mai puternice nave din lume şi este pregătită şi nu vrem să facem nimic", a răspuns preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a refuzat să ofere detalii referitoare la motivul pentru care a trimis portavionul USS Abraham Lincoln în regiune, spunând doar că Iranul era "foarte ameninţător".

"Avem informaţii despre care nu doriţi să ştiţi", a adăugat Trump.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a îndemnat liderii iranieni să aşeze la masa negocierilor pentru a discuta cu el despre renunţarea la programul nuclear al Teheranului.

"Ceea ce ar trebui să facă ar fi să mă sune. Putem ajunge la o înţelegere, un acord echitabil, doar că nu vrem să aibă arme nucleare - nu cerem multe. Şi i-am ajuta să-şi revină în formă", a afirmat preşedintele SUA.