25 mai 2019

Preşedintele SUA, Donald Trump, întreprinde o vizită de stat de patru zile în Japonia

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, alături de prima doamnă, Melania Trump, a sosit sâmbătă în Japonia, pentru o vizită de stat de patru zile, în cursul căreia se va întâlni şi cu noul împărat nipon, Naruhito, va discuta cu premierul Shinzo Abe şi va vizita trupele americane staţionate în Japonia.

Sursă foto: Mediafax

Avionul prezidenţial american Air Force One a aterizat la Aeroportul internaţional Haneda de la Tokyo în jurul orei locale 17:00 (ora României, 11:00), informează agenţia Dpa.

Trump şi soţia sa vor fi primii oaspeţi de stat primiţi de împăratul Naruhito, care a urcat pe tronul Japoniei pe data de 1 mai, la o zi după tatălui său, Akihito, a renunţat la tron.

Casa Albă a comunicat că vizita are loc într-un "moment istoric în Japonia" şi demonstrează că alianţa între Tokyo şi Washington nu a fost niciodată mai solidă.

Trump a transmis într-un mesaj pe Twitter că "aşteaptă cu nerăbdare să-l onoreze, în numele Statelor Unite, pe împăratul Japoniei". Liderul american a mai adăugat că va "discuta despre comerţ şi domeniul militar" cu premierul Abe.

Abe şi Trump urmează să aibă luni o întrevedere oficială, fiind de aşteptat ca problema nord-coreeană şi comerţul să fie principalele subiecte ale conversaţiei între cei doi lideri.

Un oficial american de rang înalt a declarat recent că "unele lucruri substanţiale vor fi anunţate" în cursul vizitei, însă nu a oferit mai multe detalii.

Trump a criticat Japonia pentru surplusul înregistrat în relaţiile comerciale cu Statele Unite, făcând presiuni pentru ca premierul Abe să accepte o liberalizare suplimentară a pieţelor nipone.

Potrivit analiştilor, Abe, criticat în Japonia pentru încercările de a intra în graţiile lui Trump, doreşte să încheie un acord comercial cu SUA după alegerile legislative parţiale din Japonia, programate să se desfăşoare în luna iulie.

De asemenea, Trump şi Abe vor discuta şi despre Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul a reluat recent testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017.

Guvernul de la Tokyo a condamnat ferm recentele teste balistice, în timp ce preşedintele Trump a încercat să minimizeze importanţa acestora, argumentând că sunt rachete cu rază scurtă de acţiune şi nu consideră aceste teste drept o încălcare a încrederii din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Însă, înainte de întrevederea oficială de luni, Trump şi Abe se vor întâlni duminică pentru a juca golf şi pentru a asista la un meci de sumo.

Donald şi Melania Trump vor fi primiţi luni de împăratul Naruhito şi soţia sa, împărăteasca Masako, urmând ca în seara respectivă să fie oaspeţi la un banchet de stat găzduit de familia imperială.

Înainte de părăsi Japonia, Trump va efectua marţi o vizită la baza navală americană Yokosuka, unde se va întâlni cu militari americani staţionaţi acolo.