25 mai 2019

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat o nouă vânzare de armament către Arabia Saudită

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat un contract privind vânzarea de armament în valoare de opt miliarde de dolari către Arabia Saudită, ca urmare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, potrivit BBC.

Sursă foto: Mediafax

Pentru a evita ca decizia sa să aibă nevoie de aprobarea Congresului, preşedintele Trump a făcut uz de o prevedere a legii federale americane, potrivit căreia deciziile referitoare la tranzacţiile internaţionale cu armament nu au nevoie să fie aprobate de Congres în cazul unei urgenţe legate de siguranţa naţională.

Decizia lui Trump a provocat nemulţumiri în rândul celor care susţin că aceste arme ar putea fi utilizate împotriva civililor în cadrul războiului din Yemen, în care Arabia Saudită este implicată militar. Mai mulţi parlamentari democraţi au declarat că preşedintele a preferat să evite procedura de aprobare în Cogres pentru că este conştient că Legislativul american se opune vehement unei astfel de tranzacţii.

Potrivit unor surse citate de BBC, Statele Unite ar urma să exporte armament şi către Emiratele Arabe Unite şi Iordania.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a notificat vineri Congresul în legătură cu decizia Administraţiei Trump. În cadrul notificării, el a explicat că „vânzarea imediată” a acestor echipamente este necesară ca urmare a activităţii militare a Iranului în Orientul Mijlociu. „Activitatea Iranului reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii Orientului Mijlociu şi la adresa securităţii Statelor Unite”, a scris acesta.

Pompeo a declarat că tranzacţia „trebuie să aibă loc cât mai curând pentru a putea împiedica acţiunile viitoare ale Iranului în Golf şi în întregul Orient Mijlociu”.

Preşedintele Trump şi-a folosit în aprilie dreptul de veto faţă de o rezoluţie a Congresului american care prevedea că Washingtonul nu se va mai implica în conflictul din Yemen. Congresul adoptase pe 4 aprilie un proiect de rezoluţie care prevedea că Statele Unite nu vor mai acorda asistenţă coaliţiei formate din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen.