12 aprilie 2019

Preşedintele şi premierul Coreei de Nord, înlocuiţi în contextul eforturilor diplomatice şi economice

Mircea Olteanu

Autorităţile din Coreea de Nord au anunţat joi că preşedintele şi premierul ţării au fost înlocuiţi, însă puterea reală rămâne concentrată în mâinile lui Kim Jong Un, informează agenţia de ştiri Reuters, citând mass-media de stat de la Phenian.

Sursă foto: Mediafax

Choe Ryong Hae l-a înlocuit pe Kim Yong Nam în funcţia de preşedinte al Prezidiului Adunării Supreme a Poporului în urma unei sesiuni a legislativului nord-coreean, care s-a desfăşurat joi, a anunţat agenţia oficială de ştiri KCNA (Korean Central News Agency).

Deţinătorul acestei funcţii este considerat şeful statului nord-coreean, însă rolul său este mai degrabă simbolic, reprezentând ţara la diverse evenimente diplomatice. Puterea este deţinută în continuare de Kim Jong Un, care deţine funcţia de preşedinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, formaţiunea de guvernământ de la Phenian.

Kim Yong Nam, care s-a născut în anul 1928, este unul dintre cei mai longevivi oficiali nord-coreeni de rang înalt, deţinând funcţia de preşedinte încă din anul 1998, potrivit datelor Ministerului Unificării de la Seul.

Înlocuitorul său, Choe pare să fi acumulat tot mai multă influenţă în ultimii ani, în special după ce în octombrie 2017 a fost numit membru al puternicei Comisii Militare Centrale, potrivit serviciilor secrete sud-coreene.

Choe se numără printre oficialii nord-coreeni vizaţi de sancţiuni americane în legătură cu presupuse încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, remanierea l-a vizat şi pe prim-ministrul Pak Pong Ju, care a fost înlocuit cu Kim Jae Ryong, un personaj relativ necunoscut.

Potrivit analiştilor de la NK News, un site care monitorizează situaţia din Coreea de Nord, Pak a supervizat un proces de "reformă radicală" în domeniul economic care a ajutat ţara să supravieţuiască sancţiunilor internaţionale.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a indicat că dezvoltarea economică reprezintă piesa centrală a strategiei sale şi le-a spus recent oficialilor nord-coreeni că dezvoltarea unui economii autosuficiente ar fi o lovitură pentru "forţele ostile" care au impus sancţiuni Coreei de Nord.