22 ianuarie 2019

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon se întâlneşte cu preşedintele Vadimir Putin, la Moscova

Mircea Olteanu

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va întreprinde săptămâna viitoare o nouă vizită la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe agenda discuţiilor urmând să fie şi problema tranzitului mărfurilor moldoveneşti prin Ucraina, informează agenţia de ştiri Tass.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat marţi că cei doi lideri de stat urmează să se întâlnească la Moscova, după ce Dodon a afirmat anterior că va întreprinde o vizită în Rusia pentru discuţii cu Putin despre problema exporturilor moldoveneşti spre Rusia după ce Moscova a decis să suspende importurile de mărfuri din Ucraina, măsura vizând inclusiv produsele tranzitate pe teritoriul acestei ţări.

"Există unele probleme cu tranzitul bunurilor noastre prin Ucraina, de aceea am discutat cu partenerii noştri de la Moscova şi am convenit să mă întâlnesc săptămâna viitoare cu Vladimir Putin", a declarat preşedintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a reamintit că, mai devreme, datorită acordurilor între cei doi şefi de stat, începând cu 1 ianuarie 2019, au fost eliminate taxele vamale pentru anumite produse moldoveneşti exportate în Rusia.

Ca urmare a deciziei Moscovei privind suspendarea importurilor venite Ucraina, a fost necesară identificarea unor rute alternative pentru livrarea produselor moldoveneşti către Rusia– prin portul Giurgiuleşti, pe calea apei, sau ocolind Ucraina, această opţiune fiind neprofitabilă pentru partea moldovenească datorită costurilor de transport ridicate.