09 octombrie 2019

Preşedintele Parlamentului European susţine că nu s-a înregistrat "niciun progres" privind Brexit în urma discuţiilor cu premierul britanic

Mircea Olteanu

David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat marţi, după întrevederea sa cu premierul britanic Boris Johnson, că nu s-a înregistrat "niciun progres" în urma discuţiilor pe tema Brexit, relatează site-ul Politico.

Sursă foto: Mediafax

"Am venit aici încrezător cu speranţa că voi auzi propuneri care ar putea duce propulsa înainte negocierile. Cu toate acestea, trebuie să notez că nu s-au înregistrat progrese", a declarat oficialul european, care s-a întâlnit la Londra cu Boris Johnson.

Dacă cele mai recente propuneri ale lui Boris Johnson privind Brexit sunt tot ce are de oferit, atunci premierul britanic "nu doreşte un acord", a adăugat David Sassoli.

Oficialul european a mai afirmat că Boris Johnson a oferit răspunsuri vagi la întrebările sale privind menţinerea unei frontiere deschise între Irlanda, stat membru UE, şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Săptămâna trecută, Johnson a propus un nou aranjament vamal şi de reglementare pentru frontiera Irlanda-Irlanda de Nord. Propunere prevede crearea unei frontiere vamale, departe de graniţă fizică între cele două state, care ar fi gestionată într-un mod care nu este momentan clar.

Boris Johnson i-a spus lui Sassoli că Marea Britanie vrea un acord de Brexit - Downing Street

Premierul britanic Boris Johnson i-a comunicat lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, că Londra ar dori ca Marea Britanie să părăsească UE cu un acord de Brexit, însă a avertizat că Regatul Unit se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

"Premierul şi-a exprimat preferinţa de a părăsi UE cu un acord. El a subliniat că propunerea Marii Britanii reprezintă un pas semnificativ şi un compromis rezonabil, care respectă Acordul de la Belfast (Vinerea Mare), piaţa unică şi prevede aprobarea democratică în Irlanda de Nord", se afirmă într-un comunicat emis de Downing Street No.10, sediul şefului Guvernului de la Londa.

Boris Johnson "a reiterat că, dacă se va ajunge la un acord, atunci Marea Britanie se va retrage fără un acord pe 31 octombrie", se precizează în comunicat, care a fost dat publicităţii după ce David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat marţi că nu s-a înregistrat "niciun progres" în urma discuţiilor pe tema Brexit, purtate cu liderul Guvernului britanic.

Săptămâna trecută, Johnson a propus un nou aranjament vamal şi de reglementare pentru frontiera Irlanda-Irlanda de Nord. Propunere prevede crearea unei frontiere vamale, departe de graniţă fizică între cele două state, care ar fi gestionată într-un mod care nu este momentan clar.

Însă mai mulţi liderii UE şi-au manifestat scepticismul în legătură cu fezabilitatea propunerilor premierului britanic.