15 august 2018

Preşedintele Klaus Iohannis: Marinarii sunt o mare familie. Sunteţi cei mai buni ambasadori ai ţării noastre

Ana Petrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că marinarii, indiferent din ce ţară provin "sunt o mare familie care se ajută la nevoie" şi "sunt cei mai buni ambasadori" ai României.

"Dragi marinari, Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia îi aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviţi în Marina Militară sau Civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune. Vă felicit şi vă doresc mult succes şi sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-aţi afla! Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. Reîntâlnirea cu oameni din toate colţurile ţării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr aşa de mare, este emoţionantă. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României! Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.şi care trebuie să reprezinte un moment de reflecţie pentru noi toţi, pentru a construi o Românie mai bună aşa cum ne dorim cu toţii. Cred că acesta este spirirul în care trebuie să celebrăm anul Centenar", a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis la Constanţa, unde se desfăşoară festivităţile de Ziua Marinei.

Şeful statului a reamintit despre importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi despre faptul că România poate fi un actor relevant în asigurarea securităţii numai având o armată navală puternică, bine dotată şi instruită.

"Trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al Statelor Unite. Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică şi spre Marea Mediterană. România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite şi instruite, capabile să facă faţă cu succes oricăror provocări", a completat Iohannis.

Aproximativ 10.000 de persoane sunt aşteptate să asiste, miercuri dimineaţa, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, la festivităţi fiind anunţaţi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Înaintea discursului de la Constanţa, preşedintele Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer, cu însemn de pace pentru militari.

Exerciţiul Naval „Forţele Navale Române 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 şi se va desfăşura concomitent la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va fi, însă, la fel ca în fiecare an, la Constanţa. Activităţile organizate de Statul Major al Forţelor Navale se vor derula, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

Potrivit programului transmis de Forţele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a preşedintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa şi ai Grupării Mobile Constanţa vor asigura ordinea publică şi siguranţa persoanelor care vor participa la festivităţile prilejuite de „Ziua Marinei Române”.