24 octombrie 2018

Preşedintele Iranului ia apărarea autorităţilor saudite în cazul Khashoggi

Bianca Pavaluca

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că Administraţia din Arabia Saudită nu ar fi ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi fără protecţia Statelor Unite, relatează agenţia de presă IRNA.

Sursă foto: Mediafax

Nimeni nu şi-ar fi imaginat că în zilele noastre, în noul secol, am putea fi martori la o crimă astfel organizată, că un sistem ar putea plănui o crimă atât de oribilă”, a declarat Rouhani.

„Nu cred că o ţară ar fi îndrăznit să comită o astfel de crimă fără protecţia Statelor Unite”, a adăugat preşedintele iranian.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a calificat modul în care Arabia Saudită a gestionat situaţia după moartea jurnalistului disident Jamal Khashoggi drept una din "cele mai proaste muşamalizări din istoria muşamalizărilor".

De asemenea, Administraţia Donald Trump va revoca vizele unor oficiali saudiţi suspectaţi că ar fi implicaţi în uciderea jurnalistului.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Acesta a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Iranul şi Arabia Saudită sunt rivali regionali şi au susţinut părţi diferite în cadrul conflictelor din Siria şi din Yemen.

Protecţia oferită de Statele Unite i-a permis Arabiei Saudite să bombardeze civili în cadrul războiului din Yemen, a transmis Rouhani.

„Dacă nu ar fi existat această protecţie americană, oare oamenii din Yemen s-ar fi confruntat cu asemenea bombardamente brutale?”, a declarat preşedintele iranian.