24 noiembrie 2018

Preşedintele iranian vrea ca toţi musulmanii să fie împotriva SUA în loc să „întindă covoare roşii pentru infractori”,

Bianca Pavaluca

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a făcut apel sâmbătă „musulmanilor din toată lumea” să se unească împotriva Statelor Unite, în loc să „întindă covoare roşii pentru infractori”, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Înclinarea în faţa Occidentului, mai ales în faţa Statelor Unite, ar însemna trădarea religiei noastre şi a viitoarelor generaţii”, a declarat Rouhani în cadrul unei conferinţe internaţionale despre unitatea islamică, organizată la Teheran.

„Avem opţiunea să întindem covoare roşii pentru infractori, sau să acţionăm împotriva incorectitudinilor şi să rămânem credincioşi Profetului nostru, Coranului şi Islamului”, a adăugat preşedintele iranian, făcând referire la Arabia Saudită şi ale ţări care au legături apropiate cu Administraţia de la Washington.

Iranul şi Arabia Saudită sunt rivali regionali, susţin părţi diferite în conflictele din Siria şi Yemen şi formaţiuni politice diferite în Irak şi Liban.

„Suntem pregătiţi să apărăm interesele cetăţenilor împotriva terorismului, agresiunilor şi a abuzurilor de putere... şi nu trebuie să cerem 450 de miliarde de dolari pentru a o face”, a transmis Rouhani, cu referire la contractele dintre Arabia Saudită şi Statele Unite.

În luna mai, preşedintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, negociat în perioada în care fostul preşedinte Barack Obama era în funcţie. La începutul lunii noiembrie, Statele Unite au reimpus sancţiuni împotriva Iranului, care vizează sectorul petrolier, bancar şi al transporturilor.