05 decembrie 2023

Preşedintele iranian va vizita Rusia

Petru Mazilu

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, va călători joi în Rusia, a informat agenţia Tasnim.

Sursă foto: Mediafax

Ebrahim Raisi va fi însoţit de o delegaţie politică şi economică, potrivit Sky News. Probabil, ultimele amănunte ale vizitei sunt stabilite marţi de ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian. Demnitarul se află la Moscova pentru a participa la o întâlnire a reprezentanţilor statelor caspice. Este vorba despre Rusia, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Moscova şi Teheranul au sporit cooperarea în materie de securitate, politică şi economie. De asemenea, iranienii au fost acuzaţi că susţin organizaţii teroriste

Americanii au dat vina pe gruparea Houthi din Yemen pentru o serie de atacuri în apele Orientului Mijlociu după izbucnirea războiului între Israel şi Hamas. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul are „toate motivele să creadă că aceste atacuri care au fost lansate de Houthis din Yemen, sunt pe deplin activate de Iran”.

Reprezentantul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a respins toate acuzaţiile susţinând că ţara sa nu a fost implicată în nicio acţiune împotriva SUA.