22 octombrie 2019

Preşedintele Iohannis a vorbit cu preşedintele Letoniei despre cooperarea celor două ţări în cadrul NATO

Ana Petrescu

Klaus Iohannis a avut, marţi, o întrevedere la Tokyo cu preşedintele Letoniei, Egils Levits, discuţia între cei doi vizând relaţiile bilaterale, bugetul UE post-2020 şi cooperarea celor două ţări în cadrul NATO, informează Administraţia Prezidenţială.

Sursă foto: Mediafax

Întrevederea a avut loc în marja participării la Ceremonia de Întronare a Împăratului Japoniei, fiind prima întâlnire a celor doi şefi de stat după alegerea actualului preşedinte al Letoniei, la data de 29 mai a.c.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că relaţiile dintre România şi Letonia sunt excelente, bazate pe experienţa istorică similară şi pe apartenenţa comună la familia europeană şi euro-atlantică, împărtăşind interese comune la frontiera externă a Uniunii Europene şi pe Flancul Estic al NATO, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAZ.

La rândul său, preşedintele Egils Levits a menţionat caracterul foarte bun al relaţiilor bilaterale şi a apreciat dimensiunea în creştere a cooperării economice între cele două state, precum şi importanţa intensificării colaborării în cadrul UE.

Şeful statului român a subliniat, în acest context, importanţa acţiunii comune a celor două ţări pentru întărirea coeziunii la nivel european, precum şi a poziţionării Uniunii Europene ca actor relevant pe plan extern.

„Cei doi interlocutori au evidenţiat că cele două state au numeroase poziţii comune pe temele de interes pe agenda europeană, inclusiv cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene post-2020. În context, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România susţine un buget ambiţios, cu alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În acest cadru, Preşedintele României a prezentat dificultăţile legate de negocierea noului Cadru Financiar Multianual, evidente în urma recentului Consiliu European”, potrivit sursei citate.

Cei doi şefi de stat au discutat, totodată, despre situaţia din Republica Moldova, preşedintele Iohannis subliniind susţinerea fermă a ţării noastre pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru realizarea interconectărilor energetice la care ţara noastră contribuie direct.

De asemenea, „au fost abordate problematica de securitate şi cooperarea celor două ţări în cadrul NATO, ambele state alocând 2% din PIB pentru apărare. Preşedinţii Klaus Iohannis şi Egils Levits au fost de acord că trebuie impulsionat parteneriatul dintre UE şi NATO, cu punerea în evidenţă a complementarităţilor şi evitarea duplicărilor în construirea dimensiunii europene a apărării. De asemenea, a fost discutată relaţia cu Rusia şi a fost subliniată importanţa relaţiei transatlantice”, conform comunicatului de presă.

Preşedintele României a evidenţiat relevanţa crescândă a Iniţiativei celor Trei Mări, la care ambele state participă activ, care s-a consacrat ca un instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice şi a subliniat contribuţia ţării noastre, prin Summitul organizat la Bucureşti în 2018, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, pentru maturizarea conceptuală şi politică a Iniţiativei şi pentru dotarea sa cu instrumente concrete, care să contribuie la implementarea proiectelor de interconectare pe direcţia Nord-Sud, de care ambele state sunt direct interesate.

Cei doi şefi de stat au convenit să intensifice dialogul la cel mai înalt nivel prin organizarea de vizite reciproce în cele două ţări care să stimuleze cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes reciproc, precum şi o interacţiune sporită la nivelul UE.

Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de întronare a Majestăţii Sale Împăratul Naruhito al Japoniei.