28 septembrie 2020

Preşedintele Franţei începe să vadă rolul nefast al grupării Hezbollah şi al Iranului asupra Libanului

Florin Jipa

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat, duminică, liderii libanezi pentru că îşi urmăresc propriul interes în locul unui obiectiv de ţară. El a anunţat, totuşi, că-şi va continua planul de salvare a Libanului, conform Reuters.

Sursă foto: Profimedia

A fost pentru prima dată când liderul francez a criticat pe faţă gruparea înarmată Hezbollah şi influenţa Iranului în destabilizarea Libanului.

„Hezbollah nu poate fi în acelaşi timp o armată contra Israelului, o miliţie împotriva civililor în Siria şi un partid respectabil în Liban. Este într-adevăr un partid politic sau acţionează doar la comenzile date de Iran şi forţele sale teroriste? Vreau să văd că ceva se întâmplă în următoarele săptămâni, nu sunt naiv,” a declarat Macron.

Macron a mai spus că a convenit cu parteneri străini ca în octombrie să aibă loc o conferinţă pentru ajutorarea Libanului.

Nemulţumirea liderului francez a venit după ce premierul desemnat să formeze un cabinet, Mustapha Adib, şi-a dat demisia sâmbătă, punând în pericol planul lui Macron pentru redresarea Libanului.

Adib a fost ales pe 31 august să formeze un guvern, după ce preşedintele Macron a discutat cu toate forţele politice pentru a avea consens în formarea unui cabinet libanez, într-o ţară unde puterea este împărţită între musulmani şi creştini.

Emmanuel Macron a stabilit un plan pentru Liban care să combată corupţia şi să implementeze reformele necesare ca miliardele de dolari din ajutoare să intre în ţară pentru a reporni o economie zdrobită de datorii, dar cerinţele principalelor partide şiite, Amal şi Hezbollah, care au dorit să impună mai mulţi miniştri, printre care şi cel pentru finanţe, a dus la demisia lui Adib.