25 august 2019

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost mandatat de liderii G7 să transmită un mesaj Iranului

Andrei Vacaru

Liderii G7 au decis să îl mandateze pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să poarte consultări şi să transmită un mesaj Teheranului, după ce au discutat despre relaţiile cu Iranul în cadrul summit-ului organizaţiei, desfăşurat la Biarritz, in Franţa, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Informaţia a fost oferită de o sursă apropiată preşedintelui Macron, care a mai adăugat că principalele obiective ale G7 în relaţia cu regimul de la Teheran sunt împiedicarea dotării Iranului cu arme nucleare şi detensionarea situaţiei din Golful Persic.

„În calitate de preşedinte al G7, preşedintele Macron a fost mandatat să discute şi să trimită un mesaj autorităţilor iraniene pe baza schimburilor de opinii pe care le-am avut seara trecută'”, a spus oficialul francez, fără a oferi alte detalii.

Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta o serie de propuneri menite să detensioneze situaţia din Golf. Printre propuneri s-ar fi aflat şi reducerea unora dintre sancţiunile impuse de către Statele Unite sau înfiinţarea unui mecanism de compensare economică pentru Iran. Deşi propunerile urmau să fie discutate în cadrul summit-ului de la Biarritz cu Donald Trump, preşedintele american nu a oferit niciun indiciu cum că ar fi dispus să reducă sancţiunile impuse Teheranului, iar Macron nu a oferit informaţii suplimentare despre ce ar urma să conţină un eventual mecanism de compensare.

Macron i-a cerut lui Zarif ca, în schimbul unor eventuale astfel de concesii, Teheranul să respecte din nou toate prevederile Acordului nuclear şi să revină la masa negocierilor cu statele occidentale în privinţa programului său nuclear.

„Am adoptat o declaraţie comună, care, în opinia mea, are o mare valoare”, a declarat Macron în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune francez, informează Bloomberg.

Cu toate acestea, Donald Trump a părut sceptic în legătură cu impactul pe care acest mesaj îl va avea la Teheran. „Vom avea o abordare proprie. Dar nu pot să împiedic pe nimeni să vorbească”, a spus liderul american.

Întrebat de jurnalişti dacă a semnat vreun document care să îl mandateze pe Macron în acest sens, Donald Trump a spus: „Nu am discutat asta. Nu, nu am discutat”.

Ulterior, potrivit Bloomberg, Emmanuel Macron şi-a nuanţat declaraţiile, explicând că G7 este un grup informal, ceea ce înseamnă că nu se poate vorbi de un mandat propriu-zis în acest caz. „În primul rând, niciun membru al G7 nu vrea ca Iranul să fie vreodată capabil să aibă arme nucleare. În al doilea rând, toţi membrii G7 îşi doresc stabilitate şi pace în regiune şi nu vreau să fac nimic care să afecteze asta. G7 este un club informal. Niciun mandat nu se dă în contextul G7”, a spus Macron.