22 august 2019

Preşedintele Franţei afirmă că revenirea la formatul G8, prin reprimirea Rusiei, depinde de soluţionarea crizei din Ucraina

Mircea Olteanu

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi o eroare şi ar sugera o slăbiciune a Occidentului, dacă Rusia ar fi reprimită în Grupul ţărilor puternic industrializate, ce ar însemna revenirea la formatul Grupul celor Opt (G8), fără soluţionarea în prealabil a crizei din Ucraina.

Sursă foto: Mediafax

"Cred că spunem că Rusia poate reveni necondiţionat ar semnala o slăbiciune a G7", a afirmat liderul de la Paris, potrivit postului Euronews.

"Ar fi o eroare strategică pentru noi şi consacrarea acestei epoci a impunităţii", a subliniat Macron.

Preşedintele a afirmat că este necesar să fie soluţionată criza din Ucraina înainte ca Rusia să poată reveni în grup, chiar este în continuare vital ca statele occidentale să discute crizele internaţionale cu Moscova.

Declaraţiile liderului francez vin în contextul informaţiilor potrivit cărora preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre o eventuală revenire a Rusiei în grupul G8.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, citat de postul CNN, Trump şi Macron au avut marţi o convorbire telefonică şi au decis că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să fie invitat la summit-ul G7 din 2020.

Mai mult, preşedintele Trump a declarat marţi că ar fi „potrivit” ca Rusia să fie reprimită în Grupul ţărilor puternic industrializate, lucru ce ar însemna revenirea la formatul G8.

Preşedintele american a afirmat că, deseori, liderii statelor din Grupul celor Şapte (G7) discută despre Rusia, care a fost exclusă din acest format după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014, la insistenţele predecesorului lui Trump, Barack Obama. Trump a făcut afirmaţii similare şi cu ocazia ediţiei precedente a summitului G7.

Ediţia din acest an a summitului G7 se va desfăşura în localitatea franceză Biarritz, în perioada 24-26 august 2019.