23 ianuarie 2023

Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine că nu exclude posibilitatea trimiterii unor tancuri Leclerc în Ucraina. Până la sosirea tancurilor occidentale, Ucraina primeşte tancuri sovietice

Andreea Soare

Aflat la o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz în Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea trimiterii unor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Sursă foto: Mediafax

Macron susţine că i-a cerut ministrului francez al apărării, Sebastien Lecornu, să analizeze situaţia.

Potrivit liderului francez, în următoarele zile va fi luată o decizie cu privire la trimiterea acestor tancuri ucrainenilor, însă ar trebui să fie discutată posibilitatea şi cu alţi aliaţi, inclusiv Germania.

„Războiul din Ucraina ne aminteşte că ţine de generaţia noastră să prevenim distrugerea visurilor fondatorilor UE”, au transmis cei doi lideri de la Paris, potrivit Kyiv Independent, care citează Financial Times.

„Acum, este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că următoarele generaţii de europeni vor trăi pe un continent al păcii, prosperităţii şi libertăţii”, a continuat acesta.

Tot duminică, ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a declarat că Berlinul nu se va opune deciziei Poloniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei. În aceeaşi zi, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a transmis că dacă Germania nu autorizează trimiterea tancurilor în Ucraina, Polonia va crea o coaliţie cu alţi aliaţi pentru a o face fără permisiunea germanilor.

„Nu vom asista pasiv la moartea Ucrainei”, a spus Morawiecki. Acesta a criticat dur atitudinea Germaniei: „Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor zi de zi”. 

Pe lângă Polonia, şi Finlanda şi alte ţări sunt gata să trimită Ucrainei tancuri Leopard, dacă guvernul german este de acord.

Până la sosirea tancurilor occidentale moderne, Ucraina primeşte tancuri sovietice.

 Potrivit Menadefense, Marocul a vândut un număr necunoscut de tancuri T-72B Ucrainei, după ce acestea au fost îmbunătăţite în Cehia. Se pare că 20 de astfel de tancuri au ajuns în Ucraina în urmă cu o săptămână.

Marocul are în total 136 de tancuri T-72B, pe care le-a cumpărat în urmă cu un deceniu de la Belarus, pentru a crea o aşa numită „brigadă rusească”, în partea nordică a ţării, unde apăra statul de diviziile armate ale Algeriei.