27 septembrie 2021

Preşedintele Erdogan anunţă că Turcia plănuieşte să achiziţioneze mai multe sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia

Andreea Soare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia intenţionează să achiziţioneze încă un regiment de sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia, în contextul în care achiziţia acestora a stârnit anterior furia Washingtonului, scrie Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Washingtonul susţine că sistemele S-400 constituie o ameninţare la adresa aeronavelor sale F-35 şi la sistemele de apărare NATO.

„În viitor, nimeni nu va putea să intervină în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor de apărare sau ţara de la care le achiziţionăm”, a declarat Erdogan, într-un interviu pentru „Face the Nation” de la CBS, difuzat duminică.

„Nimeni nu poate interveni în acest lucru. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii”, a continuat preşedintele turc.

Imediat după achiziţionarea primului regiment de sisteme de apărare S-400 de la Rusia, Washingtonul a impus sancţiuni Directoratului pentru Industria de Apărare din Turcia, şefului acesteia, Ismail Demir, şi altor trei angajaţi. În contextul discuţiilor dintre Rusia şi Turcia cu privire la achiziţionarea altui regiment de sisteme, Washingtonul a avertizat că ar putea impune noi sancţiuni.

„Vrem să fie clar pentru Turcia că achiziţionarea altor echipamente ruseşti ar risca activarea sancţiunilor CAATSA 231 pe lângă sancţiunile deja impuse în decembrie 2020”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, referindu-se la legea SUA privind combaterea inamicilor Americii prin sancţiuni, din 2017 (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act/ CAATSA).

Preşedintele Erdogan se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, miercuri, pentru a discuta despre mai multe probleme, inclusiv despre violenţele din nord-vestul Siriei.