03 aprilie 2019

Preşedintele Ecuadorului: Assange "a încălcat în mod repetat" termenii azilului politic de la Londra

Marinela Sarbu

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno l-a acuzat marţi într-un interviu pentru un post local de radio că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, "a încălcat în mod repetat" termenii azilului politic, acesta trăind de aproape şapte ani în ambasada de la Londra a Ecuadorului, relatează Reuters.

Moreno, intervievat de Asociaţia Ecuadoriană a Radiodifuzorilor, a declarat că Assange nu are dreptul să "spargă conturi private sau telefoane" şi nu poate interveni în politica altor ţări, în special a celor care au relaţii de prietenie cu Ecuadorul.

Moreno a făcut comentariile depre Assange după ce fotografii private ale lui şi ale familiei sale, de când trăiau în Europa, au fost difuzate pe social media. Deşi Moreno nu l-a acuzat direct pe Assange pentru acest lucru, guvernul a transmis că a crezut că fotografiile au fost distribuite de WikiLeaks.

"Dl. Assange a încălcat acordul pe care l-am încheiat cu el şi cu avocatul său de prea multe ori", a declarat Moreno în interviul din oraşul Guayaquil. "Nu este vorba de faptul că nu poate vorbi şi exprima liber, dar nu poate minţi, cu atât mai mult să spargă conturi private sau numere de telefon", a adăugat acesta.

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde autorităţile au vrut să îl pună sub acuzare în cadrul unei anchete de abuz sexual. Această măsură a fost ulterior abandonată, dar Assange se teme că ar putea fi extrădat pentru a face obiectul unor acuzaţii în Statele Unite, unde procurorii federali investighează WikiLeaks.