04 octombrie 2019

Preşedintele Ecuadorului a declarat stare de urgenţă la nivel naţional, în urma unor proteste violente | FOTO, VIDEO

Andrei Vacaru

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat stare de urgenţă la nivel naţional în urma unor proteste violente cauzate de decizia autorităţilor de eliminare a subvenţiilor la carburanţi, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Decizia de eliminare a subvenţiilor face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri fiscale propuse de actualul Guvern. În urma eliminării subvenţiei, preţul motorinei s-a dublat, iar în cazul benzinei preţurile au avut o creştere mai moderată.

Mii de persoane au protestat în capitala ţării, Quito, faţă de această măsură. Unii dintre protestatari au devenit violenţi, aruncând cu pietre în poliţişti, astfel încât forţele de ordine au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene. Printre protestatari s-au numărat şoferi de taxi, autobuz sau camion, dar şi studenţi şi membri de sindicat. Un lider al mişcării a declarat că intenţia protestatarilor este aceea de a „paraliza” întreaga ţară până când Guvernul va reintroduce subvenţiile la carburanţi.

Oficialii de la Quito au apărat, însă, această măsură şi au susţinut că ea este necesară pentru combaterea contrabandei, dar şi pentru revitalizarea economiei ţării sud-americane.

Lenin Moreno, aflat la putere din 2017, a declarat că aceste subvenţii „perverse” şi extrem de costisitoare, care au fost acordate în ultimii 40 de ani, au afectat puternic economia. El a adăugat că nu le va permite protestatarilor să „paralizeze” ţara.

„Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru evitarea haosului, am declarat stare de urgenţă naţională”, a spus Moreno. Măsura luată de acesta implică suspendarea unor drepturi cetăţeneşti şi permite Armatei să acţioneze pentru menţinerea ordinii. „Eu am curajul să iau măsurile corecte pentru naţiune”, a mai spus preşedintele.

Proteste faţă de măsurile economice luate de Guvern au fost organizate şi în alte oraşe din Ecuador, precum Guayaquil şi Cuenca. Ministrul de Interne, Maria Romo, a declarat că 19 persoane au fost reţinute în timpul protestelor, însă presa din Ecuador se aşteaptă ca numărul acestora să crească.