14 august 2018

UPDATE: Preşedintele Trump a promulgat bugetul apărării SUA pe 2019 / Baza Mihail Kogalniceanu primeşte 21 de milioane de dolari pentru dezvoltare/ China, profund dezamăgită

Teodora Marinescu

Preşedintele american Donald Trump a promulgat bugetul apărării SUA pe 2019, în care este menţionat că forţele americane vor continua să se desfăşoare prin rotaţie în sud-estul Europei, inclusiv în România şi Bulgaria.

Sursă foto: Mediafax

În actul promulgat de liderul de la Casa Albă se arată că Statele Unite vor aloca un buget de 21,651,000 de dolari (24,736,254 euro) pentru dezvoltarea Locaţiei avansate de operaţiuni (FOS) Mihail Kogalniceanu. Suma este alocată în sensul achiziţionării de terenuri şi proiecte de construcţii militare.

"Astăzi am promulgat legea H.R. 55145, un act pentru a autoriza alocarea bugetului pe 2019 pentru activităţile militare ale Departamentului de Apărare, pentru consolidare militară şi pentru activităţi de apărare al Departamentulu Energiei", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

Potrivt CNBC, bugetul alocat Apărării SUA pe 2019, în valoare de 717 miliarde de dolari, a fost promulgat de preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii desfăşurate la baza Fort Drum.

Legea privind bugetul apărării (NDAA), include aproximativ 616 miliare de de dolari alocaţi Pentagonului, 69 de miliarde de dolari alocaţi posibilelor operaţiuni de peste hotare şi 21,9 miliarde de dolari alocaţi programelor nucleare ale Departamentului de Energie.

"Actul naţional privind bugetul apărării reprezintă cea mai importantă investiţie în domeniul nostru militar din istoria modernă", a declarat Donald Trump.

Ministerul chinez de Externe a afirmat marţi că este profund dezamăgit de "conţinutul negativ" la adresa Chinei din actul promulgat de preşedintele american Donald Trump privind bugetul apărării SUA pentru 2019, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Legea promulgată luni descrie "competiţia strategică pe termen lung" cu China drept o prioritate de top pentru Statele Unite, care vor să ajute la îmbunătăţirea capabilităţilor de apărare ale Taiwanului. De asemenea, aceasta autorizează cheltuielile militare şi atenuarea controalelor privind contractele guvernului SUA cu firmele chineze ZTE Corp şi Huawei Technologies Co Ltd .