10 iulie 2018

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, îi cere lui Donald Trump să respecte Europa

Gheorghe Tibil

În contextul tensionat generat de solicitările recente ale preşedintelui SUA, Donald Trump, adresate principalilor lideri europeni, în direcţia creşterii alocaţiilor bugetare pentru apărare, înainte de Summitul NATO din 11-12 iulie, astăzi a fost agreată şi dată publicităţii "Declaraţia comună privind cooperarea dintre Alianţă şi Uniunea Europeană". Documentul este semnat de Secretarul general NATO, Preşedintele Consiliului European şi Preşedintele Comisiei Europene şi consemnează progresele importante realizate în ultimii doi ani în cooperarea dintre cele două organizaţii, în domenii cum sunt securitatea maritimă, contracararea ameninţărilor hibride, mobilitatea militară sau al sprijinului pentru dezvoltarea capacităţilor de apărarea ale partenerilor din est şi sud.

Sursă foto: HEPTA

GEORGE TIBIL, corespondent la Bruxelles

În încercarea de a contracara abordările critice la adresa ultimelor evoluţii UE destinate consolidării apărării europene, exprimate în special în mediile politice şi academice americane, Declaraţia recunoaşte influenţa pozitivă a eforturilor Uniunii pentru întărirea securităţii, cu menţionarea explicită a Cooperării structurate permanente şi a Fondului european de apărare. Pentru aliaţi, aceste acţiuni contribuie în mod direct la realizarea unei asumări mai echitabile a responsabilităţilor faţă de securitatea euroatlantică (fair burden sharing), în deplin acord cu Angajamentul asumat în Ţara Galilor în 2014. Totodată, este recunoscut rolul fundamental al NATO ca garant esenţial al „apărării colective a tuturor aliaţilor”.

Cu ocazia semnării Declaraţiei comune, preşedintele Consiliului europen,  Donald Tusk, i-a solicitat direct preşedintelui american să-şi respecte aliaţii europeni, sugerând implicit nevoia de reducere a presiunii acestuia în direcţia creşterii bugetelor apărării, care riscă să afecteze unitatea şi solidaritatea aliată, cu efecte majore asupra credibilităţii NATO. In acest sens, Tusk a insistat asupra faptului că Europa este cel mai apropiat şi de încredere aliat al Americii în arena internaţională şi a invocat, ca argumente, resursele importante alocate de europeni pentru domeniul apărării, precum şi sprijinul major acordat Americii în campaniile internaţionale, cum este cea din Afganistan (în care şi-au dat viaţa aproape 900 de militari europeni).

„Dragă domnule preşedinte (Trump), vă rog să ţineţi cont de aceste elemente la Summit-ul NATO de mâine, dar mai ales, în momentul în care vă întâlniţi cu preşedintele Putin, la Helsinki. Este întotdeauna foarte important să realizezi cine este prietenul tău strategic şi cine este problema ta strategică....” a menţionat Donald Tusk în remarcile prilejuite de semnarea Declaraţiei UE-NATO.