04 decembrie 2023

Preşedintele Comitetului de Informaţii din SUA: Ajutăm Israelul cu informaţii, dar suntem selectivi cu privire la ce fel de informaţii împărtăşim

Andreea Soare

Mike Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA, a transmis că SUA ajută comunitatea de informaţii a Israelului să urmărească liderii Hamas, însă sunt selective când vine vorba despre ce informaţie împărtăşesc cu cel mai apropiat aliat din Orientul Mijlociu.

Sursă foto: Mediafax

„Cu siguranţă, SUA ajută la localizarea conducerii Hamas, pe măsură ce Israelul urmăreşte eliminarea ameninţării organizaţiei”, a spus acesta, citează The Hill. „Însă pot să vă spun că suntem selectivi în privinţa informaţiilor pe care le oferim”, a continuat Turner.

„Una este să poţi să încerci să identifici un anumit individ şi să oferi informaţii despre locaţia lui şi operaţiunile sale, şi alta este să conduci o operaţiune. Adică, şeful CIA a fost foarte clar că noi nu oferim acces la baza noastră de date. Asta ne permite să fim precauţi”, a continuat Turner.

Turner face trimitere şi la „lipsurile” din cadrul agenţiilor israeliene de informaţii.

„A fost excelent să vedem cum comunitatea noastră de informaţii lucrează îndeaproape cu comunitatea israeliană de informaţii şi cum putem vedea lipsurile de acolo. Evident, poate că a fost vorba despre o părtinire instituţională care a dus la ignorarea informaţiilor (n.r. cu privire la atac), însă un alt aspect care a făcut ca totul să fie atât de periculos este că, şi când avea loc atacul de pe 7 octombrie, forţele lor tot nu au reacţionat. Ei nu doar că nu aveau abilitatea informaţională pentru a preveni atacul, dar nu au avut nici abilitatea de dislocare pentru a răspunde atacului”, a mai declarat şeful Comitetului de Informaţii al SUA.