Preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat "regretul" după respingerea Brexit/ Preşedintele Consiliului European sugerează anularea ieşirii din UE
Mihai DraghiciJean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a exprimat "regret" că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea ieşirii din UE.
"Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final", a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.
Marea Britanie ar urma să se retragă din Uniunea Europeană pe 29 martie.
Donald Tusk sugerează anularea ieşirii din UE
La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit.
"Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?", a declarat Donald Tusk prin Twitter.
"Regretăm rezultatul votului şi îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intenţiile privind următorii paşi. Cele 27 de state UE vor rămâne unite şi responsabile, aşa cum au fost de-a lungul întregului proces, şi vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord", a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului European.
Antonio Tajani cere Marii Britanii soluţii pentru depăşirea crizei Brexit
Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a cerut Marii Britanii să depăşească impasul politic şi să ofere soluţii clare privind situaţia Brexit, după respingerea Acordului de către Camera Comunelor, relatează agenţia de presă Adnkronos.
"Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în spaţiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptăm permanent pentru ei", a transmis Antonio Tajani prin Twitter.
Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Unii membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.