04 mai 2018

Preşedintele Bulgariei: Uniunea Europeană nu ar trebui să suspende fondurile de coeziune

Mircea Olteanu

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să reducă volumul fondurilor de coeziune, după ce Comisia Europeană a propus condiţionarea acordării finanţării UE de situaţia statului de drept, informează site-ul agenţiei Xinhua.

Sursă foto: Mediafax

"Cred că securitatea şi apărarea europeană sunt o prioritate absolută, însă fără coeziune, fără o convergenţă reală, riscăm să adâncim diviziunile din Europa", a declarat Radev la o conferinţă de presă comună cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen.

"Este inacceptabil", a continuat Radev, făcând referire la propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027, adăugând că poziţia Bulgariei este că fondurile de coeziune "sunt ultimele lucruri care poate fi reduse".

La rândul său, van der Bellen a afirmat că fondurile UE de cooperare şi solidaritate nu sunt doar în interesul beneficiarilor, ci şi în cel al donatorilor.

Potrivit bugetului propus de Comisia Europeană, investiţiile în zone precum securitatea ar creşte, în timp ce fondurile pentru coeziune şi agricultură ar urma să scadă cu 5%.

Vineri, preşedinţii Bulgariei şi Austriei vor participa la o reuniune informală cu preşedintele României, Klaus Iohannis, care va avea loc la Ruse, Bulgaria.