20 iunie 2019

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic

Andreea Soare

„Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, conduce Delegaţia României la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), eveniment care se desfăşoară la Viena, în Austria, în perioada 12 – 21 iunie 2019”, anunţă ROSA.

Sursă foto: Mediafax

„Prezentând declaraţia din partea Delegaţiei României, Dr. Piso a reamintit faptul că România sprijină în mod activ agenda Spaţiu2030 şi cei patru piloni ai acesteia, respectiv economie spaţială, societate în era spaţială, accesabilitate spaţială şi diplomaţie spaţială, şi recunoaşte rolul Biroului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale în implementarea acestei agende”, se precizează în comunicat.

Dr. Piso a menţionat, în cadrul sesiunii, că pe durata preşedinţiei României la Consiliul UE, a fost reactivat  Consiliului de Spaţiu Comun UE – ESA, alături de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Spaţiu. Miniştrii UE şi ESA s-au reunit, pe 28 mai 2019, şi au discutat despre Politica Spaţială Europeană, fortificând rolul Europei în calitate de actor global în domeniul spaţiului şi subliniind faptul că inovarea şi cercetarea sunt motorul creşterii competitivităţii Uniunii Europene. Preşedintele ROSA a subliniat, totodată, strategia spaţială naţională, concepută în jurul conceptului 3S: Ştiinţă şi Tehnologie (incluzând explorarea), Servicii (incluzând lansatoarele) şi Securitate.

Potrivit comunicatului, Preşedintele ROSA a prezentat câteva dintre activităţile desfăşurate de România de la ultima sesiune a Comitetului, precum: conferinţa „Copernicus and Space Applications”, conferinţa „Spaţiul pentru o Societate Sigură şi Dezvoltare Durabilă” (în colaborare cu ESA şi UE), conferinţa internaţională referitoare la „Soluţii Spaţiale pentru Agricultură Durabilă şi Agricultură de Precizie” şi conferinţa dedicată „Sistemelor Spaţiale de Infrastructuri Critice”, realizată în colaborare cu Academia Internaţională de Astronautică (IAA).

Progresul înregistrat în aceste domenii şi dezvoltarea de capabilităţi în România au condus la înfiinţarea Centrului ROSA pentru Securitate şi Infrastructuri Spaţiale Critice, care oferă sprijin biroului regional SPIDER din Bucureşti.

„În încheierea discursului său, Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) a prezentat poziţia Delegaţiei României cu privire la punctele de pe agenda. A fost prezentat sprijinul României pentru iniţiativa Elveţiei de a organiza discuţii pe tema durabilităţii pe termen lung a activităţilor spaţiale şi pentru includerea punctului 14 Explorare Spaţială şi Inovare pe agendă. Delegaţia României a promovat extinderea acestui punct în zona de ştiinţă şi tehnologie spaţială, prezentând două aspecte care ar putea fi de interes pentru Comitet. În prezent, cercetarea realizată la sol depinde din ce în ce mai mult de datele ştiinţifice produse de instrumentele spaţiale, atât pentru validare, cât şi pentru dezvoltarea de noi teorii. Al doilea aspect se referă la posibilitatea utilizării infrastructurilor spaţiale operaţionale pentru a produce date ştiinţifice. Spre exemplu, GNSS ar putea oferi date pentru fizica atmosferei, în timp ce telescoapele SST ar putea sprijini experimente de comunicaţii optice sau cuantice”, adaugă reprezentanţii ROSA.

„Delegaţia României sprijină dezvoltarea Agendei 2030 în sistemul Naţiunilor Unite şi consideră dezvoltarea Agendei Spaţiu2030 drept o necesitate deoarece spaţiul aduce o contribuţie majoră la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Rolul Comitetului ar trebui să fie aliniat cu dezvoltările spaţiale la nivel global în toate privinţele, inclusiv securitate. În mod deosebit, resursele Biroului pentru Afaceri Spaţiale ar trebui adaptate la activităţile spaţiale care se dezvoltă în prezent în ritm rapid, la nevoile de reglementare, dar şi de coordonare globală”, se mai menţionează în comunicat.