30 iunie 2018

Preşedintele Afganistanului a ordonat reluarea operaţiunilor militare împotriva talibanilor

Mircea Olteanu

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat sâmbătă că a ordonat reluarea operaţiunilor militare împotriva insurgenţilor afgani, după un armistiţiu unilateral de mai multe zile declarat de Administraţia de la Kabul, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Decizia este acum a talibanilor, dacă vor să continue să ucidă ori să se alăture procesului de pace", a declarat Ghani, lansând un nou apel la iniţierea de negocieri de pace.

La începutul lunii iunie, Administraţia de la Kabul a declarat un armistiţiu unilateral, ce era programat să se încheie pe 20 iunie, acesta fiind valabil doar pentru talibani, nu şi pentru alte grupări militante, precum Stat Islamic.

Mişcarea talibanilor afgani a acceptat doar un armistiţiu de trei zile, cu ocazia sărbătorii musulmane Eid Al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a extins ulterior cu zece zile armistiţiul unilateral. Unele persoane au criticat armistiţiul ce permite talibanilor să intre liberi în zone controlate de forţele guvernamentale, inclusiv în capitala ţării, Kabul.

A fost pentru prima dată de la izbucnirea războiului, în anul 2001, când talibanii au acceptat un armistiţiu.

În pofida speranţelor create de armistiţiu, oficiali militari afgani şi diplomaţii străini de la Kabul sunt sceptici în privinţa şanselor iniţierii unor negocieri de pace.

De altfel, insurgenţii talibani au reluat atacurile împotriva forţelor guvernamentale la scurt timp după încheierea armistiţiului de trei zile cu ocazia sărbătorii musulmane Eid Al-Fitr.