05 august 2022

Presa macedoneană: După tancurile T-72, Macedonia de Nord a donat Ucrainei patru avioane Su-25

Andreea Soare

Macedonia de Nord a donat Ucrainei patru aeronave Su-25, scrie presa macedoneană, la scurt timp după ce Skopje au donat ucraienilor tancuri T-72.

Sursă foto: Twitter

Potrivit MKD.mk, departamentul de apărare al Macedoniei de Nord nu a confirmat sau infirmat încă această informaţie. „Detaliile exacte ale deciziilor, conţinutul şi explicaţiile acestora vor fi declasificate şi publicate. Deciziile luate până acum nu reduc pregătirea de luptă a ţării noastre”, scriu jurnaliştii macedoneni de la MKD.mk.

Avioanele pe care Macedonia de Nord le-ar fi transferat Ucrainei au fost, de fapt, cumpărate chiar de la Ucraina, în 2001, în timpul conflictului din Republica Macedonia. La acea vreme, aceste aeronave Su-25 au oferit sprijin operaţiilor terestre ale forţelor de securitate ale ţării. În 2004, au fost scoase din uz.

Anul acesta, în iunie, aeronavele Su-25 au fost verificate şi reparate la una dintre aerodromurile militare ale ţării. Potrivit defence.ua, acestea ar fi fost reparate chiar de ingineri ucraineni, fapt care ar sugera pregătirea acestora pentru livrarea către Ucraina.

Acesta nu este primul ajutor al macedonenilor către ucraineni. La finalul lunii iulie, cel mai nou membru al NATO, Macedonia de Nord, a transferat Ucrainei tancuri T-72.

Ministerul Apărării din Macedonia de Nord a confirmat, pe 20 iulie, transferul tancurilor T-72 către Ucraina. Potrivit postului sârb de radio şi televiziune RTS, Skopje a confirmat informaţia după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu convoiul de echipament militar.

"Un convoi de tancuri macedonene s-a îndreptat joi spre Ucraina", a citat RTS un extras dintr-un raport al Ministerului macedonean al Apărării.

Ministerul macedonean al Apărării nu a precizat câte tancuri au fost predate Ucrainei, dar se ştie că Armata Macedoniei de Nord avea în dotare 31 de tancuri de acest tip. Aceste tancuri au fost predate Skopje de către Rusia, în 2000.