24 mai 2018

Presă: Coreea de Nord a distrus poligonul de teste atomice de la Punggye-ri

Mircea Olteanu

Singurul poligon de teste nucleare din Coreea de Nord, aflat la Punggye-ri, în zona de miazănoapte a ţării, a fost distrus joi de autorităţile de la Phenian, în prezenţa mai multor jurnalişti străini, informează presa internaţională.

Sursă foto: Mediafax

Corespondentul Tom Cheshire de la Sky News a declarat că a observat o explozie uriaşă.

"A fost o explozie uriaşă, o puteam simţi. Praful venea spre tine, căldura venea spre tine. A fost un zgomot extrem de mare", a relatat jurnalistul.

Cheshire a povestit că a călătorit 12 ore în cursul nopţii, cu un tren care avea ferestrele acoperite, iar apoi încă o ora cu maşina prin munţi până la Punggye-ri.

Şi corespondentul Ben Tracy de la postul american CBS News a transmis că a fost martor la o serie de explozii uriaşe.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând reporteri sud-coreeni aflaţi la faţa locului, a informat că s-au auzit o serie de explozii de-a lungul zilei, începând de la ora locală 11 (ora României, 6.00) şi până la 16.17.

Administraţia de la Seul a salutat acţiunea regimului de la Phenian, şi-a exprimat speranţa ca acest pas să conducă la denuclearizarea completă a Coreei.

Jurnalişti din cinci ţări - Coreea de Sud, China, Rusia, SUA şi Marea Britanie - au fost invitaţi să asiste la ceremonie.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a declarat că dezafectarea poligonului ar fi "un gest foarte inteligent şi graţios".

Evenimentul are loc înainte de discuţiile între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programate să se desfăşoare pe data de 12 iunie, la Singapore.

Totuşi, există indicii că dezafectarea singurului poligon de teste atomice din Coreea de Nord este mai degrabă o acţiune simbolică, întrucât se pare că zona unde se află poligonul s-a prăbuşit parţial în urma testelor nucleare, astfel că poligonul nu mai este utilizabil.