01 mai 2019

Premierul Viorica Dăncilă anunţă că şedinţa comună de Guvern România-Israel, de la Bucureşti, va avea loc curând

Ana Petrescu

Viorica Dăncilă a declarat că şedinţa comună de Guvern România-Israel, de la Bucureşti, alături de Benjamin Netanyahu, care a fost amânată de mai multe ori, va avea loc în curând. Prim-ministru român a adăugat că va fi primul eveniment organizat, după ce omologul israelian va forma Guvernul.

Sursă foto: Mediafax

„Am avut o discuţie telefonică cu domnul prim-ministru Netanyahu. L-am felicitat şi am vorbit despre această şedinţă comună de Guvern. Se va realiza această şedinţă comună de Guvern. Ne va sprijini şi domnul ambasador. E o şedinţă importantă pentru noi, e o şedinţă care leagă şi mai mult statele noastre, care ne ajută să îmbunătăţim relaţiile bilaterale economice şi comerciale. Aş putea spune că este o şedinţă în care se întâlnesc prietenii. Deci această şedinţă va avea loc. Urmează să stabilim în curând data. Va fi în viitorul apropiat. Trebuie să aştetăm formarea Guvernului. După formarea Guvernului, domnul prim-ministru a spus că va fi primul eveniment pe care îl vom avea în comun, acest G2G”, a afirmat Viorica Dăncilă, miercuri seară, la Antena 3.

Pe 17 aprilie, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, i-a acordat lui Benjamin Netanyahu, miercuri seară, sarcina de a forma un nou guvern, liderul formaţiunii Likud (dreapta) urmând să iniţieze negocierile formale pentru o coaliţie guvernamentală.

Partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin Netanyahu, are 35 de locuri în Knesset, la egalitate cu formaţiunea de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene. Însă Benjamin Netanyahu are şanse mari de a forma o coaliţie guvernamentală de dreapta.

Pe 24 martie, Viorica Dăncilă a anunţat, în cursul unei vizite în Statele Unite, că, după finalizarea analizei "şi în deplin consens", România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Benjamin Netanyahu a a felicitat-o Dăncilă pentru continuarea procedurilor în acest scop.

Vizita lui Netanyahu la Bucureşti pentru participarea la şedinţa comună de Guvern România-Israel a fost amânată în mai multe rânduri anul trecut.