29 septembrie 2018

Premierul Republicii Moldova a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său

Marinela Sarbu

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării, referindu-se şi la exerciţiile militare efectuate de trupele GOTR, care staţionează ilegal, împreună cu stucturile paramilitare neconstituţionale, relatează site-ul Unimedia.

Sursă foto: Mediafax

“Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU”, a declarat premierul.

Filip a salutat şi înscrierea în agenda actualei sesiuni a Adunării Generale ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale.

Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării, transmite Guvernul de la Chişinău.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.