15 mai 2024

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat de un bărbat de 71 de ani

Florin Jipa

Sursă foto: X

„R. Fico a fost victima unei tentative de asasinat astăzi. El a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa sa este în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii rapide. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a premierului slovac.

Între timp, Robert Fico a ajuns deja la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica. Potrivit TV Markiza, citată de Dennik N, el a fost dus din elicopter pe o targă la camera de urgenţă. Întrucât salvatorii l-au acoperit pe premierul întins cu un cearşaf, nu s-a putut vedea dacă era conştient sau ce leziuni avea.

Trăgatorul a fost identificat. Acesta este originar din oraşul slovac Levice şi are 71 de ani. Înainte de tentativa de asasinat, el i-a strigat primului ministru „Robo, vino aici” şi a deschis focul, arată Mediafax. Nu se cunoaşte motivul atacului.

Fico este un naţionalist proeminent care a respins cotele de imigraţie ale UE, finanţarea Ucrainei şi tratatul OMS privind pandemia.

Tentativa de asasinat a avut loc după o şedinţă de guvern în oraşul Handlová, la 190 de kilometri de Bratislava.