26 septembrie 2019

Premierul Pakistanului a avertizat ONU asupra riscului unui război nuclear în Kashmir

Laramioara Ivaz

Prim-ministrul Pakistanului, Imran Khan, a încercat, în cadrul reuniunii Adunării Generale ONU, să tragă un semnal de alarmă asupra potenţialului de escaladare nucleară a tensiunilor existente în regiunea Kashmir, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Disputele dintre India şi Pakistan asupra regiunii Kashmir au cunoscut cote alarmante în luna februarie, când cele două state au fost aproape de un conflict, India bombardând teritoriul pakistanez şi ambele lansând avioane de război.

Tensiunile au fost aplanate temporar prin decizia Pakistanului de a elibera un pilot de origine indiană prăbuşit pe teritoriul pakistanez. Hotărârea Indiei de a elimina un articol constitutional care prevedea statutul semiautonom al teritoriului din Kashmir aflat sub controlul său a reinstalat starea tensionată dintre cele două state.

Imran Khan susţine faptul că demersul Indiei a fost determinat de ideologia naţionalistă hindusă a premierului indian, Narendra Modi, pe care l-a catalogat ca fiind „fascist”.

Prim-ministrul pakistanez avertizează comunitatea internaţională asupra posibilităţii apariţiei de proteste în rândul populaţiei musulmane din regiune, atunci când măsurile de securitate vor fi ridicate. „Mă tem că va fi un masacru şi că lucrurile vor scăpa de sub control”, avertizează liderul de la Islamabad.

„Principalul motiv pentru care am venit aici este să-i întâlnesc pe liderii lumii, în cadrul ONU, şi să vorbesc despre această [situaţie, n.red.]”; „Este pentru prima dată de la criza cubaneză când două puteri nucleare stau faţă în faţă. Noi am ajuns faţă în faţă în februarie”, a declarat premierul pakistanez, Imran Khan.

Prim-ministrul Pakistanului a cerut ajutor, în rezolvarea crizei regiunii Kashmir, din partea liderilor Statelor Unite, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii. Preşedintele american, Donald Trump, şi-a oferit sprijinul în medierea rezolvării problemei, doar dacă cele două state, India şi Pakistan, vor ajunge la un acord.