20 iulie 2019

Premierul kosovar Ramush Haradinaj demisionează după ce a fost citat pentru crime de război

Marinela Sarbu

Premierul kosovar, Ramush Haradinaj, şi-a anunţat vineri demisia din funcţie din cauza faptului că a fost citat de un tribunal pentru crime de război de la Haga pentru a fi chestionat în legătură cu violenţele din timpul războiului din Kosovo, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

”Motivul pentru care am luat această decizie este acela că am primit calitatea de suspect din partea Tribunalului Special”, a declarat Haradinaj, adăugând că va merge la Haga săptămâna viitoare.

Haradinaj, un fost lider de gherilă, care a negat întotdeauna orice fărădelege, a declarat că este pregătit să facă faţă oricăror acuzaţii.

Tribunalul Special pentru Kosovo de la Haga a fost fondat în 2015 pentru a-i judeca pe foştii membri de gherilă ai Armatei de Eliberare din Kosovo pentru presupuse crime de război care au avut loc între 1998-1999 şi care a condus la independenţa faţă de Serbia.

Demisia acestuia vine în contextul în care Curtea Supremă de la Haga a decis vineri că Olanda este parţial responsabilă pentru uciderea a 300 de bărbaţi musulmani la Srebreniţa, Bosnia, în anul 1995.

În februarie 2007, Curtea Internaţională de Justiţie a concluzionat că masacrul de la Srebreniţa este un act de genocid, comis cu intenţia de a distruge parţial grupul musulman din Bosnia Herţegovina.