14 iunie 2018

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, vrea o întrevedere cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un -surse

Mihai Draghici

Japonia depune eforturi pentru organizarea unei întrevederi a premierului Shinzo Abe cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, afirmă surse guvernamentale nipone citate de cotidianul Yomiuri.

Sursă foto: Mediafax

Japonia depune eforturi pentru organizarea unei întrevederi a premierului Shinzo Abe cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, afirmă surse guvernamentale nipone citate de cotidianul Yomiuri.

Potrivit cotidianului Yomiuri, citat de site-ul Axios.com şi de agenţia Reuters, Shinzo Abe s-ar deplasa la Phenian pentru întrevederea cu Kim Jong-Un.

O altă opţiune ar fi ca întrevederea lui Shinzo Abe cu Kim Jong-Un să aibă loc cu ocazia Forumului Economic Estic, programat în septembrie în oraşul rus Vladivostok.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avut o întrevedere cu liderul Coreei de Nord în Singapore.

În acest context, Japonia a lansat un apel la prudenţă, cerând menţinerea sancţiunilor internaţionale contra Coreei de Nord şi a prezenţei militare americane în Asia de Est. "Considerăm exerciţiile militare americano - sud-coreene şi prezenţa militară americană în Coreea de Sud ca fiind vitale pentru securitatea în Asia de Est. Este decizia Statelor Unite şi Coreei de Sud în privinţa manevrelor militare comune. Noi nu avem intenţia de a modifica programul exerciţiilor comune cu Statele Unite", a declarat miercuri Itsunori Onodera, ministrul nipon al Apărării.

Donald Trump a anunţat marţi, imediat după întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, că va suspenda exerciţiile militare din Coreea de Sud. Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud.

În afară de problemele de securitate, Shinzo Abe ar putea discuta cu Kim Jong-Un despre cazul cetăţenilor niponi răpiţi de serviciile secrete nord-coreene în anii 1970 şi 1980.

În afară de Donald Trump şi de Shizo Abe, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat intenţia de a avea o întrevedere cu Kim Jong-Un.

Coreea de Nord reprezintă o ameninţare strategică pentru Japonia. Regimul autoritarist de la Phenian a lansat de mai multe ori, în cadrul unor teste, rachete pe deasupra Japoniei.