31 octombrie 2018

Premierul israelian vine la Varna unde se întâlneşte şi cu premierul român

Ana Petrescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că va efectua o vizită, vineri la Varna, la care se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, în cadrul unui dejun de lucru. Oficialul israelian a amânat în două rânduri venirea la Bucureşti.

"Vineri, 2 noiembrie, voi participa la Varna, la o nouă reuniune la nivel înalt, în format România-Bulgaria-Grecia-Serbia. În marja reuniunii, la dejunul de lucru organizat de partea bulgară a fost invitat să participe şi prim-ministrul statului Israel, Benjamin Netanyahu. Reuniunea de la Varna va prilejui continuarea dezbaterilor în materie de interconectare a regiunii, cu accent pe sectoarele transporturi, energie şi telecomunicaţii. Totodată, reuniunea va prilejui o prezentare a obiectivelor viitoarei preşedinţii a Consiliului UE deţinută de România, începând cu 1 ianuarie 2019 şi care va avea un impact asupra cooperării regionale", a declarat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

De asemenea, şeful Executivului a anunţat că în intervalul 3-8 noiembrie va merge în Sultanatul Oman şi în Qatar.

"În perioada 3-8 noiembrie voi efectua vizite oficiale în Sultanatul Oman şi în Statul Qatar. Cu această ocazie vom deschide ambasada României în Sultanatul Oman şi vom inagura consulatul onorific al României. Vizita la Doha reprezintă cel de-al doilea contact între un prim-ministru al României şi omologul său din Qatar de la stabilirea relaţiilor diplomatice la 22 octombrie 1990. Prin această întâlnire urmărim consolidarea relaţiilor bilaterale, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi din punct de vedere economic", a completat Dăncilă.

Pe 15 octombrie, ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat, la solicitarea MEDIAFAX, că premierul Benjamin Netanyahu şi-a amânat vizita în România. Aceasta a fost a doua oară când prim-ministrul israelian îşi amână venirea în ţara noastră.

Potrivit unor surse diplomatice, este foarte puţin probabil ca vizita să mai fie reprogramată pentru acest an.

Iniţial, premierul israelian trebuia să vină în România în luna august, dar vizita a fost reprogramată pentru 8 noiembrie. Printre motive erau controversele iscate de ideea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar şi plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele Vioricăi Dăncilă, dosar clasat de DIICOT pe 28 septembrie.

Pe 8 noiembrie, era programată la Bucureşti o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ambasada Israelului în România a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Mediafax, că una dintre teme ar fi fost şi mutarea ambasadei, care este considerat de partea israeliană "un subiect deschis în continuare".

Totuşi, sosirea premierului Netanyahu la Bucureşti a fost amânată din nou.

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său Benjamin Netanyahu pe 25 aprilie, în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o în Israel. Cei doi au discutat atunci şi despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, Benjamin Netanyahu salutând adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea.