26 septembrie 2019

Premierul britanic susţine că nu va cere o amânare a procedurii Brexit, deşi o lege adoptată recent de Parlamentul de la Londra îl obligă să facă acest lucru

Mircea Olteanu

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că nu va cere Uniunii Europene o amânare a procedurii Brexit, deşi Parlamentul de la Londra a adoptat recent o lege ce îl obligă pe şeful Guvernului să solicite o amânare pentru evita producerea unui Brexit fără acord, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

La începutul lunii septembrie, partidele de opoziţie, susţinute de un grup de rebeli din formaţiunea condusă de Boris Johnson, au reuşit să adopte în Parlament o lege care obligă Guvernul de la Londra să ceară o amânare a procedurii Brexit, în cazul în care până pe data de 19 octombrie nu este aprobat un acord, ori dacă nu obţine acceptul Parlamentului pentru ieşirea fără acord din Blocul comunitar.

Boris Johnson a fost întrebat, miercuri, în cursul unei şedinţe furtunoase în Parlamentul de la Londra, dacă va cere o amânare a procedurii Brexit, la care liderul britanic a răspuns că "nu".

Anterior, Boris Johnson a afirmat că Guvernul va respecta legea, susţinând însă că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie.

Mai mult, premierul britanic a acuzat opoziţia din Parlamentul de la Londra de "sabotarea" negocierilor pentru Brexit şi i-a îndemnat pe parlamentari să accepte convocarea de alegeri anticipate, ori să se dea la o parte şi să-i permită să finalizeze procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

În cursul unei şedinţe furtunoase în Camera Comunelor, care a avut loc miercuri, la o zi după ce Curtea Supremă a declarat ilegală decizia premierului britanic de a suspenda Parlamentul, Boris Johnson a cerut partidelor de opoziţie să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului sau să accepte alegeri anticipate.

De asemenea, liderul britanic a afirmat că instanţa supremă "a făcut o greşeală pronunţându-se asupra unei chestiuni politice într-un moment de controversă naţională majoră".

"Acest Parlament trebuie ca fie să stea deoparte şi să lase Guvernul să realizeze Brexit-ul sau să înainteze o moţiune de cenzură şi să înfrunte în sfârşit ziua judecăţii cu alegătorii", a afirmat Johnson, adăugând că nu va "trăda poporul" în ceea ce priveşte Brexit.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Camera Comunelor, a declarat că va fi de acord cu convocarea de alegeri anticipate doar după ce Johnson va lua măsuri pentru a evita un Brexit fără acord.

Politicianul laburist a mai spus că limbajul premierului "nu se distinge de cel al extremei-drepte".