23 septembrie 2019

Premierul britanic, Boris Johnson: Marea Britanie consideră că Iranul este responsabil pentru atacurile din Arabia Saudită

Teodora Marinescu

Marea Britanie este de părere că Iranul este responsabil pentru atacurile care au vizat rafinăriile saudite şi va lucra cu Statele Unite şi aliaţii europeni pentru a oferi un răspuns, a declarat luni premierul britanic Boris Johnson, relatează site-ul cotidianului The Guardian şi agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite şi Arabia Saudită au acuzat deja Iranul pentru atacurile produse la 14 septembrie, care au fost revendicate de rebelii huthi din Yemen.

"Marea Britanie consideră să Iranul este responabil pentru atacurile din Arabia Saudită. Suntem de părere că cel mai probabil Iranul este responsabil", a declarat Boris Johnson.

"Vom lucra cu prietenii noştri americani şi prietenii noştri europeni pentru a oferi un răspuns care să ducă la detensionarea situaţiei în regiunea Golfului Persic", a adăugat acesta.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului, care respinge însă acuzaţiile.