07 decembrie 2018

Pregătiri pentru noile proteste ale "Vestelor Galbene": Turnul Eiffel şi alte obiective turistice ale Parisului vor fi închise sâmbătă

Bianca Pavaluca

Autorităţile franceze au anunţat joi că mai multe obiective turistice din Paris, printre care Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, vor fi închise sâmbătă din cauza protestelor anunţate de mişcarea „Vestele galbene”, relatează France 24.

Sursă foto: Mediafax

Pe lista obiectivelor turistice care vor fi închise se numără şi Muzeul Orsay, cele două opere şi Grand Palais. Decizia de a închide zeci de obiective turistice şi magazine a fost luată ca măsură de precauţie, după ce protestatarii au distrus săptămâna trecută o parte din Arcul de Triumf.

„Nu ne putem asuma riscuri când cunoaştem ameninţarea”, a declarat Franck Riester, ministrul Culturii din Franţa.

Poliţia din Paris le-a cerut mai multor proprietari de magazine şi restaurante din zona Champs Elysees şi Bastille să închidă sâmbătă, pentru a evita orice fel de incident. De asemenea, autorităţile locale din 15 zone din jurul Parisului au fost rugate să elimine orice obiecte de pe străzi care ar putea fi folosite drept proiectil.

Guvernul francez ia în calcul trimiterea jandarmilor şi a ofiţerilor antiterorism să patruleze în apropierea clădirilor publice.

Autorităţile franceze au anunţat că vor suplimenta numărul forţelor de ordine, pe lângă cele 65.000 deja existente în întreaga ţară, pentru a face faţă protestelor anunţate.

Manifestaţii violente au fost înregistrate în Franţa, în utlimele trei weekenduri, după ce Guvernul anunţase că va scumpi carburanţii.

Premierul francez Édouard Philippe a anunţat suspendarea pentru şase luni a majorării taxei la carburanţi. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019, a declarat Philippe.

Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.