28 octombrie 2023

Poziţionarea Forţelor Navale americane în Orientul Mijlociu: Grupul de nave condus de portavionul american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Marea Mediterană, în timp ce Unitatea 26 Expediţionară, cu 2.500 de infanterişti marini, este în Marea Roşie

Florin Jipa

Grupul de nave condus de portavionul american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Marea Mediterană, prin Strâmtoarea Gibraltar, în timp ce Unitatea 26 Expediţionară, cu 2.500 de infanterişti marini, s-a poziţionat în Marea Roşie.

Sursă foto: Mediafax

Gruparea de nave conduse de portavionul american USS Dwight D. Eisenhower, cu peste 5.000 de militari la bord şi peste 70 de aeronave, majoritatea fiind avioane F-18, se aşteaptă să traverseze Marea Roşie şi Strâmtoarea Hormuz şi cel mai probabil va staţiona în Golful Persic, în timp ce Unitatea Expediţionară 26, formată din peste 2.500 de infanterişti marini, la bordul navelor amfibii şi de desant USS Bataan (LHD-5) şi USS Carter Hall (LSD-50), este deja în Marea Roşie. Portavionul Eisenhower  este însoţit de crucişătorul USS Philippine Sea şi de distrugătoarele USS Greeley şi USS Mason.

Cele două grupări de nave au rolul de a descuraja orice intervenţie militară a Iranului în războiul dintre Hamas şi Israel, dar şi de întărire a dispozitivului militar american din regiune. Statele Unite au dislocat suplimentar 12 baterii de rachete antiaeriene PATRIOT şi un sistem THAAD, precum şi avioane F-35, F-16, F-15 şi A-10, a anunţat Pentagonul.

În estul Mării Mediterane va rămâne Gruparea de nave 12 condusă de portavionul american USS Gerald R. Ford (CVN-78), din care fac parte şi crucişătorul din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG-60), precum şi distrugătoarele din clasa Arleigh Burke USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74) şi USS Thomas Hudner (DDG-116), într-o demonstraţie de sprijin pentru Israel şi pentru a ajuta, de asemenea, la posibila evacuare a cetăţenilor americani din regiune, dacă este nevoie.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a transmis, pe 27 octombrie, Congresului SUA, o notificare privind acţiunile militare, prin care a informat cu privire la recentele lovituri aeriene împotriva miliţiilor susţinute de Iran în estul Siriei pe 26 octombrie. Biden a precizat că forţele armate americane din Orientul Mijlociu au fost atacate de peste 15 ori cu drone şi rachete de miliţii din Siria şi Irak, care au dus la moartea unui contractor civil american, precum şi la rănirea a cel puţin 30 de militari.

De asemenea, această scrisoare afirmă în continuare că „Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri suplimentare, după cum este necesar şi adecvat, pentru a aborda alte ameninţări sau atacuri".