13 noiembrie 2018

Armistiţiu temporar între Israel şi organizaţia islamistă Hamas

Mihai Draghici

Guvernul Israelului a ajuns, marţi, la un acord de încetare a focului cu mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, afirmă surse citate de presa arabă.

Sursă foto: Mediafax

Confruntările militare între armata israeliană şi organizaţia fundamentalistă Hamas se intensificaseră în ultimele 24 de ore, după o operaţiune israeliană în teritoriul palestinian Fâşia Gaza.

Conform surselor citate, mişcarea Hamas a cerut oprirea ostilităţilor.

Armata israeliană semnalase că îşi rezervă dreptul de a intensifica operaţiunile în Fâşia Gaza.

Un oficial israelian de rang înalt a confirmat ajungerea la un armistiţiu, avertizând însă că armata israeliană îşi rezervă dreptul de a riposta la atacuri lansate din Fâşia Gaza, conform cotidianuluui Times of Israel.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza o sesiune de urgenţă pe tema situaţiei din Fâşia Gaza.

Sute de rachete şi obuze de mortieră au fost lansate din Fâşia Gaza spre sudul Israelului după o operaţiune militară israeliană în care au murit şapte militanţi palestinieni şi un militar israelian.

În replică la atacurile cu rachete, soldate cu rănirea a peste 100 de persoane în Israel, armata israeliană a atacat numeroase ţinte din Fâşia Gaza, provocând moartea a cel puţin 21 de persoane şi rănirea altor sute.