09 iulie 2018

Pompeo îndeamnă Coreea de Nord să urmeze exemplul Vietnamului privind normalizarea relaţiilor cu SUA

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a îndemnat Coreea de Nord să urmeze exemplul Vietnamului în privinţa normalizării relaţiilor cu SUA, afirmând că preşedintele Donald Trump consideră că Phenianul poate urma calea Hanoiului în această privinţă, informează agenţia de ştiri Reuters.

Pompeo, care a făcut aceste declaraţii la Hanoi, a mai afirmat că spera ca Washingtonul speră să aibă cândva un parteneriat cu Coreea de Nord care să fie la acelaşi nivel ca cel pe care îl are cu Vietnamul, un adversar redutabil al SUA în urmă cu mai puţin de jumătate de secol.

"Faptul că acum cooperăm - şi nu ne luptăm - este o dovadă că atunci când o ţară decide să-şi creeze un viitor mai bun alături de Statele Unite, ne ţinem de promisiunile americane", a declarat Pompeo.

"Statele Unite au fost clare cu privire la ceea ce doresc de la Coreea de Nord", a mai afirmat Pompeo, adăugând: "Alegerea este acum a Coreei de Nord şi a poporului său.


Vineri, 6 iulie 2018 / 14:34:04

Pompeo afirmă că Trump crede că liderul nord-coreean doreşte un "viitor mai bun" pentru poporul său

PHENIAN (MEDIAFAX) - Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a afirmat vineri că preşedintele american Donald Trump consideră că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, doreşte un "viitor diferit, mai bun" pentru poporul Coreei de Nord.

"Preşedintele mi-a spus că este convins că preşedintele (liderul suprem nord-coreean, n.red.) Kim vede un viitor diferit, mai bun pentru poporul Coreei de Nord. Amândoi sperăm că acest lucru este adevărat", afirmă Pompeo într-un mesaj postat pe Twitter.

Secretarul de Stat a sosit recent la Phenian pentru discuţii privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, mai ales în contextul dezvăluirilor recente care indică faptul că Phenianul continuă să dezvolte programele de înarmare balistică şi atomică.

"Aştept cu nerăbdare să continui întrevederile cu liderii nord-coreeni. Este mult de muncă, dar pentru pacea merită efortul", a mai scris oficialul american pe Twitter.

Pe agenda discuţiilor lui Pompeo cu liderii nord-coreeni se află şi subiectul repatrierii rămăşiţelor militari americani decedaţi în timpul Războiului din Coreea.

Oficiali americani au declarat pentru agenţia Reuters că Pompeo va încerca să ajungă la o înţelegere privind o listă iniţială de centre nucleare şi un inventar al arsenalului atomic nord-coreean.

Însă capacitatea SUA de a verifica acurateţea listei oferite de nord-coreeni este limitată din cauza inexistenţei unor surse credibile independente de regimul de la Phenian.

Pompeo urmează să petreacă noaptea la Phenian şi nu este momentan clar dacă se va întâlni cu liderul regimului de la Phenian.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Kim Jong-Un au anunţat, cu ocazia întrevederii desfăşurate în iunie în Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea.