08 octombrie 2018

Pompeo afirmă că Phenianul este dispus să permită accesul inspectorilor la bazele nucleare,balistice

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a declarat, luni, că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a arătat dispus să permită accesul inspectorilor internaţionali la bazele de testare nucleară şi balistică din Coreea de Nord, informează site-ul cotidianului The New York Times.

Oficialul american, care s-a întâlnit duminică cu liderul nord-coreean, în cursul unei vizite la Phenian, a declarat că inspectorii vor vizita un complex de testare a motoarelor de rachete şi poligonul de teste nucleare de la Punggye-ri, însă înainte de acest lucru cele două părţi trebuie să ajungă la un acord privind latura logistică a acestei acţiuni.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a descris discuţiile pe care le-a avut cu secretarul de Stat american Mike Pompeo ca fiind "productive şi extraordinare", a relatat agenţia publică de ştiri KCNA din Coreea de Nord.

Kim Jong-Un şi Mike Pompeo au fost de acord să organizeze un summite între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump "cât mai curând posibil" şi au discutat despre o posibilă monitorizare a măsurilor luate de Phenian în direcţia denuclearizării.

Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a comunicat că liderul nord-coreean a invitat inspectori la complexul Punggye-ri pentru a confirma că a fost în mod ireversibil dezafectat. Pe de altă parte, presa de stat nord-coreeană nu a menţionat această chestiune.